+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Večerní pátrací akce pod Ještědem

Jizerské hory, 19. září 2012 – Pátrání po osmdesátileté ženě z Liberecka včera ve večerních hodinách zaměstnalo v oblasti hřebene Ještědu záchranáře Horské služby z Jizerských hor.

Večerní pátrací akce pod Ještědem
Ilustrační foto

Kolem deváté hodiny večer se na HS obrátila Policie ČR s tím, žena se zřejmě vydala do lesního terénu. Problém byl ovšem v tom, že pohřešovaná trpí Azheimerovo chorobou a proto je pravděpodobně zmatená a nemůže najít cestu domů i z relativně blízkého okolí. „Její syn maminku hledal od dopoledne a nyní jsme vzhledem ke tmě a možnosti pohybu ztracené v lese přišli na řadu my. Tuto paní jsme hledali už minulý rok, tehdy se dostala až na hřeben, kde bez závažnějších problémů přečkala noc,“ uvedl k pátrací akci zasahující člen HS Jizerské hory Pavel Horký. Dodal, že záchranáři zahájili pátrání kolem desáté v počtu třinácti členů HS a mezi nimi i dva psovodi se psy. Nasadili tři terénní automobily, dvě terénní čtyřkolky a začali prohledávat cesty a stezky na úbočí Ještědského hřebene. Policie zároveň do akce vyslala vrtulník s termovizí. Záchranáři pak kolem jedenácté hodiny našli ztracenou paní ležet na cestě mezi Výpřeží a Kryštofovým údolím. „Paní byla samozřejmě dezorientovaná, trošku podchlazená, ale především měla podle všech příznaků zlomeninu krčku pravé nohy. Nohu jsme tedy ošetřili, zafixovali, zraněnou uložili do vakuové matrace a v terénním automobilu odvezli na naší stanici pod Ještědem,“ popsal situaci Pavel Horký. Ženu tam poté převzala posádka vozu Rychlé lékařské pomoci a transportovala ji k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí