+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Marný pokus o resuscitaci muže v Jeseníkách

Jeseníky, 28. září 2012 – Záchranáře Horské služby Jeseníky dnes kolem poledne zaměstnala resuscitace šestašedesátiletého muže v bezvědomí v oblasti Velké kotliny. 

Marný pokus o resuscitaci muže v Jeseníkách
Ilustrační foto

Dispečink HS dostal zprávu o kolapsu staršího turisty od pracovníků Zdravotní záchranné služby. Ti byli informováni příbuznými a kamarády muže přímo z terénu. „Na místo jsme ihned vyslali dva naše záchranáře s potřebným lékařským vybavením na terénní čtyřkolce. Ti cestou potkali lékaře ZZS, který je nyní shodou okolností v této oblasti na dovolené. Požádali jej o spolupráci, mimo jiné proto, že lékař měl u sebe vybavení, které my zatím nemáme. Zároveň jsme povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ popsal situaci Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že záchranný tým měl akci ztíženou tím, že muž v bezvědomí se nacházel v místech, kde je velmi těžce přístupný terén. Po příjezdu na místo zjistili záchranáři, že přítomní se po celou dobu snaží laicky, ale kvalitně nehybného turistu oživit. Ihned tedy pokračovali v resuscitaci. Lékař muže napojil na speciální defibrilátor, který umí zároveň stanovit základní diagnózu a natočit EKG. I po delší době profesionálních pokusů obnovit turistovy životní funkce však musel lékař konstatovat smrt. Povolaný vrtulník tedy odletěl zpět s prázdnou. Na místo pak dorazili i příslušníci Policie ČR, kteří po ohledání zemřelého povolili jeho transport na čtyřkolce do Karlova pod Pradědem. Tam jej pak převzali pracovníci pohřebního ústavu. „Důrazně doporučuji zejména starším či ne zcela zdravým návštěvníkům Jeseníků, aby pečlivě plánovali trasy výletů s ohledem na věk a zdravotní stav. Především v náročném a těžko přístupném terénu se přeceňování vlastních sil může vymstít,“ varoval turisty náčelník Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí