+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční pád ze skály v Jeseníkách

Jeseníky, 21. října 2012 – Záchranáři Horské služby Jeseníky dnes po půlnoci museli vyjet k třiadvacetiletému muži, který spadl ze skály pod zříceninou hradu Koberštejn.

Noční pád ze skály v Jeseníkách
Ilustrační foto

Hlášení dostala HS od dispečinku Zdravotní záchranné služby Olomouckého kraje, kterou kontaktovali kamarádi nešťastného lezce, se kterými pod hradem tábořili. Na místo nehody ihned vyjelo zásahové vozidlo horských záchranářů s potřebnou zdravotnickou technikou. „Mladík spadl ze skalního prahu asi tři a půl metru, což není vysoko. Dopadl ovšem na kamenné podloží a utrpěl tržnou ránu na temeni hlavy s následným otřesem mozku. Podezření jsme měli rovněž na poranění páteře,“ uvedl k noční akci Marek Formánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Dodal, že není jisté, proč vlastně lezl v tuto dobu na skálu, v pádu ale určitou roli hrál alkohol v krvi a podle všeho i oslepení z táborového ohně pod skálou. Záchranáři zraněného ošetřili a kolem půl druhé ráno ho umístili do tzv. vakuové matrace, aby jej stabilizovali a aby mladík neprochladl. Krátce poté jej ve spolupráci s hasiči z Krnova a Vrbna pod Pradědem, kteří na místo nehody dojeli také, transportovali do míst, kde mladíka mohla převzít posádka vozu Záchranné služby. Vše ovšem ztěžoval složitý terén pod zříceninou a tma, takže i přes kvalitní spolupráci Horské služby a hasičů byl zraněný naložen do sanitního vozu až ve čtyři hodiny ráno. „Důrazně varuji všechny návštěvníky Jeseníků, aby se nepouštěli do skalních terénů za tmy a především po požití alkoholu. To odporuje všem zásadám bezpečného pohybu v horském terénu,“ apeloval na turisty náčelník HS Jeseníky Michal Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí