+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana dvou zbloudilých běžkařů

Šumava, 9. prosince 2012 – K záchraně dvou vyčerpaných a zbloudilých manželů na běžkách museli vyjet dnes v podvečer členové Horské služby Šumava až za hranice s Německem.

Záchrana dvou zbloudilých běžkařů
Ilustrační foto

Oba běžkaři ve věku 49 a 48 let si vyjeli na výlet pod masiv Velkého Javoru. Přes den bylo sice na horách jasné počasí, ale odpoledne přišlo husté sněžení, mlha a nárazový vítr. „S tím určitě nepočítali a na německé části značené trasy se dostali na místa, odkud se vzhledem k povětrnostním podmínkám a tmě nedokázali vrátit na cestu zpět na parkoviště ke svému automobilu,“ popsal situaci zbloudilých běžkařů zasahující člen HS Šumava Petr Pospíšil. Turisté se i přesto snažili odbočku najít, ale asi třikrát jí minuli. Rozhodli se tedy, že požádají o pomoc, problém byl ovšem s tím, že neuměli německy a nemohli tedy požádat o záchranu členy HS SRN. Stejně tak neměli ani číslo na Horskou službu u nás a proto muž přibližně ve čtvrt na šest večer kontaktoval svoji matku s tím, aby ta zavolala české záchranáře.

„Maminka běžkaře nám předala jeho číslo, spojili jsme se s ním, upřesnili jejich polohu a dohodli místo s jasným orientačním bodem, kde nás budou čekat. Pak jsme ve dvou vyrazili terénním automobilem co nejblíže k místu, kde se nacházeli. Jeden z nás pak na lyžích dojel zbývající kilometr k čekajícím turistům a na místě ihned zkontroloval jejich zdravotní stav,“ dodal k akci Petr Pospíšil. Uvedl, že oba manželé byli v pořádku, jen velmi vyčerpaní. Člen HS jim půjčil čelové svítilny a doprovodil je do čekajícího vyhřátého automobilu. Záchranáři pak oba běžkaře dovezli k jejich zaparkovanému autu a pro jistotu za nimi jeli až do Železné Rudy, kde manželé zamířili do svého penzionu.

„Upozorňuji vzhledem k tomu, že je na běžkařských túrách lehké překročit hranice, že běžné pojištění na uhrazení zásahu německou Horskou službou nestačí. Turisté si musejí uvědomit, že kolegové ze SRN je sice zachrání, ale nic je to nebude stát pouze v případě, že mají komerční pojištění,“ poradil běžkařům náčelník HS Šumava Michal Janďura. K tomu opětovně zdůraznil, že vzhledem k proměnlivému zimnímu počasí v horách si musejí všichni turisté dávat pozor na krátkodobé předpovědi počasí. Může je totiž potkat totéž, co manžele z dnešní akce – odpoledne jasno, během krátké doby mlha, vichr a sněžení. „Samozřejmě by všichni měli trasy také plánovat s ohledem na svůj zdravotní stav, nebo dobu, kdy se stmívá. A dodávám – vždy u sebe mají mít suché šaty na převlečení a nabitý mobil s číslem na Horskou službu,“ připomněl náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí