+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba začíná zimní sezónu s jednotným číslem

Praha, 12. prosince 2012 – Pro zjednodušení kontaktu turistů v nouzi se záchranáři Horské služby ve všech oblastech začne od 15. prosince fungovat nové, krátké, ale především jednotné číslo.

Horská služba začíná zimní sezónu s jednotným číslem
Ilustrační foto

HS bude provozovat jednotné nouzové číslo 1210 jako službu, která bude v mobilních i pevných sítích všech operátorů v ČR zřízena stejným způsobem, jako přístup na obvyklé tísňové linky. Volání na nové číslo bude však na rozdíl od linky 112 a podobných hrazeno volajícím „Spojení bude podle místa, ze kterého turista volá, automaticky směrováno na dispečink HS v příslušné horské oblasti. Pokud se volající nachází v oblasti, ve které je jen signál zahraničního operátora, po přidání předvolby +420 se volající i tak spojí s námi,“ uvedl k zavedení jednotného čísla na dnešní tiskové konferenci náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Stávající telefonní čísla na oblastní dispečinky HS ovšem budou dále bez problémů fungovat, takže turisté, kteří nebudou znát číslo nové, se nemusejí strachovat, že by se nedomohli pomoci. „Nicméně od soboty by mělo platit: Nechcete-li, abychom k Vám dorazili deset minut po dvanácté, volejte číslo +420 1210,“ dodal náčelník Brožek.

Zástupci Horské služby ČR také na dnešní tiskové konferenci uvedli i statistiky úrazů a zásahů ze všech horských oblastí ČR. Letos se oproti minulému roku snížil jejich počet o 425 úrazů (cca 6%). Zvýšil se ovšem počet pátracích akcí (celkem 80) a počet letních úrazů o 206 (+14%), naopak zima byla na úrazy nižší než předchozí rok. Během tohoto roku (podle statistik HS od začátku zimní sezóny 1. 12.2011 do konce letní, 30. 11. 2012) došlo na českých horách k 7 333 úrazům. V zimě dominovala samozřejmě zranění po pádu na lyžích a snowboardu. Častou příčinou byl fakt, že jezdci na sjezdových tratích i přes stálá varování Horské služby nedbají plně Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích a především kvůli tomu, že v mnoha případech nepoužívají přilbu.

I letní sezóna byla v tomto roce náročnější, než v předchozích letech. Jen na Šumavě zaznamenali nárůst o 173 (+45%) případů více, než loni. „V této horské oblasti během celé sezóny naši záchranáři asistovali u 557 úrazů. Nejvíce se na této statistice podílela zranění při jízdě na kole (Šumava 265), a počet vážných úrazů v horských oblastech roste,“ řekl ke statistice zástupce náčelníka HS ČR a náčelník HS Krkonoše Adolf Klepš. Dodal, že celkově se oproti letní sezóně roku 2011 zvýšil počet zásahů ve všech horách ČR o skoro 206 (+ 14%) výjezdů HS. Do těchto čísel se také zapsali houbaři, kteří se ztratili v horských lesích. V několika případech tak Horská služba vyhlásila rozsáhlé pátrací akce.

V horách bude v této zimní sezoně zasahovat více jak sto pět profesionálních a kolem čtyř set dobrovolných členů Horské služby. Mezi nimi je i 12 psovodů s lavinovými a pátracími psy, několik desítek lékařů a 51 specialistů, kteří mohou zachraňovat v podvěsu pod letícím vrtulníkem. Bezpečnost návštěvníků hor bude zajištěna ze 83 stanic a služeben HS s pomocí 43 vozidel, 34 terénních čtyřkolek, 93 sněžných skútrů a dvou rolb.

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí