+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

HS Šumava podepsala smlouvu se zdravotnickou záchrannou službou

Šumava, 20. prosince 2012 – Horská služba Šumava podepsala včera v Plzni a dnes v Českých Budějovicích nové smlouvy o spolupráci se Zdravotnickými záchrannými službami Plzeňského a Jihočeského kraje.

HS Šumava podepsala smlouvu se zdravotnickou záchrannou službou
Ilustrační foto

Smlouva s přesným jménem „Dohoda o plánované pomoci na vyžádání“ navazuje na současné legislativní úpravy pro složky Integrovaného záchranného systému v ČR. „Poprvé se v takovém dokumentu objevuje existence tzv. first respondera, tedy záchranáře mimo ZZS, který má ovšem adekvátní výcvik a vzdělání,“ uvedl ke smlouvě Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že HS spolupracuje s oběma krajskými záchrankami již řadu let na velmi vysoké úrovni nejen při zásazích v terénu, ale i při společných cvičeních a školících akcích. Na základě výzvy zdravotnického operačního střediska ZZS poskytují horští záchranáři kvalifikovanou první předlékařskou první pomoc zejména v místech, kam se nemá v zimních, ale i v letních měsících technika zdravotníků šanci dostat. „Jsme rádi, že spolupráce s Horskou službou vytváří právě ten prvek, který u nás výrazně chybí – zapojení dobrovolníků do systému první pomoci a přednemocniční neodkladné péče. Nejedná se však o laickou pomoc, ale kvalifikované standardně vzdělané záchranáře pracující v jasně daném a určitém režimu po dobu celého roku,“ řekl po podpisu smlouvy MUDr. Marek Slabý, ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.Stanice HS tak vhodně doplňují síť výjezdových základen ZZS budovaných na základě Plánu plošného pokrytí především v lokalitách s obtížným horským terénem a v lokalitách, kde není provozně ani ekonomicky přijatelné udržet výjezdové základny ZZS. Dohoda o plánované pomoci byla v totožném znění a struktuře je v těchto dnech podepisována zástupci HS i se záchrannými službami dalších krajů.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí