+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Druhá oběť letošní zimy v Beskydech

Beskydy, 1. ledna 2013 – Jedenasedmdesátiletý turista zkolaboval včera odpoledne v Beskydech, hlídka Horské služby i přivolaný lékař jej marně oživovali více než hodinu.

Druhá oběť letošní zimy v Beskydech
Ilustrační foto

Zřejmě vyčerpání bylo příčinou kolapsu seniora na hřebeni Soláně. Ihned poté, co jej našli okolojdoucí turisté a případ nahlásili na dispečink HS, vyjela k muži hlídka horských záchranářů na terénní čtyřkolce. „Na místě jsme okamžitě pokračovali s resuscitací a čekali na přivolaný vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Oživovací pokusy trvaly i po jeho příletu, ale po hodině byl lékař LZS nucen konstatovat smrt,“ uvedl Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Přesné příčiny úmrtí nyní šetří Policie ČR. V průběhu silvestrovské noci mimo jiné musela Horská služba dvakrát zasáhnout v prostoru Lysé Hory. V prvním případě se jednalo o poranění dolní končetiny, ve druhém pak o pomoc opilému mladíkovi. Toho našli náhodní turisté ležet na sněhu a horští záchranáři jej poté museli transportovat do údolí, kde jej předali k dalšímu ošetření. „Musím důrazně varovat návštěvníky našich hor, aby dali pozor na zledovatělé cesty a volný terén. Jen za poslední dva dny jsme měli pět zásahů u zranění, která byla způsobena právě tímto povrchem. Všichni turisté by měli plánovat túry s ohledem na tyto okolnosti a také s ohledem na své síly a zdravotní stav,“ upozornil náčelník Pavlica.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí