+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana lyžařky ve volném terénu

Šumava, 18. ledna 2013 – Jedenatřicetileté freeridistce se dnes před polednem nevyplatila jízda ve volném terénu nedaleko Čertova jezera na Šumavě, museli jí ošetřit členové Horské služby.

Záchrana lyžařky ve volném terénu
Ilustrační foto

Mladou ženu s těžkým zraněním naštěstí našel náhodný turista a duchapřítomně zavolal deset minut po jedenácté přímo horské záchranáře. „Lyžařka se zranila při jízdě mimo sjezdové tratě mezi úbočím Špičáku a Čertovo jezerem. Naštěstí jsme dokázali přijet skutečně rychle. Ze stanice vyrazil kolega na terénní čtyřkolce se saněmi v závěsu. Já a další člen HS jsme byli v terénu, takže po rychlém zorientování jsme na místo dorazili deset minut po nahlášení nehody,“ uvedl k akci Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že po nedávné oblevě na Šumavě nenapadlo mnoho sněhu a ve volném terénu jsou nebezpečné kameny a pařezy ukryté pod slabou vrstvou. Freeridisté i běžkaři pak mohou kdekoliv mimo tratě přijít lehko k úrazu.

Záchranáři zjistili, že mladá lyžařka při pádu zřejmě utrpěla zlomeninu pravé stehenní kosti. Povolali proto vůz Zdravotnické záchranné služby ze Železné rudy a dívku na místě vyšetřili, zda nemá další zranění. Pak jí umístili do vakuové matrace a naložili na sáně. Za terénní čtyřkolkou jí pak co nejšetrněji převezli ke stanici HS pod Špičákem, kde jí předali posádce ZZS. Sanitka pak ženu transportovala do nemocničního zařízení k dalšímu ošetření. „Znovu všem lyžařům připomínám, že by měli dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na lyžích. Pokud jde o stále oblíbenější lyžování ve volném terénu, měli by si freeridisté uvědomit, že se mohou zranit na místě, kde zůstanou sami a pokud si nezavolají pomoc, nemusí je někdo najít,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl také, že volná jízda mimo sjezdové tratě může výrazně poškodit životní prostředí.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí