+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Srážka dvou lyžařů na Klínovci

Krušné hory, 20. ledna 2013 – Osmnáctiletá lyžařka se dnes krátce po jedné hodině odpoledne srazila na Dámské sjezdovce na vrchu Klínovec tak nešťastně, že utrpěla vážná poranění.

Srážka dvou lyžařů na Klínovci
Ilustrační foto

Druhý účastník nehody ovšem vyvázl zcela bez zranění. Incident naštěstí viděl člen HS, který náhodou projížděl kolem. „Ihned povolal další kolegy a začal s ošetřováním ležící dívky. Po příjezdu dalších záchranářů pak zjistili, že lyžařka si nárazem a následným pádem na tvrdý povrch sjezdové trati způsobila vážná poranění hrudníku, pánve a hlavy. A to i přesto, že měla bezpečnostní přilbu,“ uvedl k dnešnímu zásahu náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že vzhledem k závažnosti poranění povolali záchranáři také sanitní vůz Zdravotní záchranné služby a vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. Ten však kvůli povětrnostním podmínkám nemohl odstartovat a tak na Klínovec letěl vrtulník LZS z Plzně. Než dorazil, umístili členové HS lyžařku do vakuové matrace, nasadili jí krční límec a odvezli je ke stanici Horské služby na vrcholu Klínovce. Tam zraněnou zatím převzala do péče posádka RZS, která ji dál stabilizovala. Vrtulník poté přistál přímo na místě a odvezl dívku k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni. „V těchto dnech je na zdejších sjezdovkách skutečně nabito a lyžaři by proto měli jezdit ohleduplně k ostatním. Především proto, že podklad je zledovatělý a na tratích převládá technický sníh. Následná zranění na takovém povrchu jsou pak často velmi vážná,“ varoval náčelník Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí