+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžký úraz snowboardistky na Klínovci

Krušné hory, 7. února 2013 – Sedmnáctiletou dívku na snowboardu srazil neznámý lyžař dnes odpoledne v lyžařském areálu Klínovec Sever tak tvrdě, že utrpěla vážná zranění.

Těžký úraz snowboardistky na Klínovci
Ilustrační foto

Nehoda se stala kolem třetí hodiny a podle svědectví lidí, kteří se v té době pohybovali na sjezdové trati, lyžař ihned po srážce ujel, aniž by dívce poskytl pomoc. Pracovníci lyžařského areálu poté povolali záchranáře Horské služby. „Když jsme se dostali na místo, ihned jsme začali s vyšetřením. Dívka naštěstí měla ochrannou přilbu, nicméně hlava jí silně bolela. Stěžovala si také na bolesti v oblasti hrudní páteře a kolem žeber. Posléze se zmínila i o tom, že jí brní nohy,“ popsal stav zraněné snowboardistky náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že posledně uvedený příznak spolu s ostatními mohl znamenat těžký úraz páteře. Záchranáři proto po domluvě s dispečinkem zdravotnické záchranky požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. Dívku poté stabilizovali do vakuové matrace a šetrně jí na saních za sněžným skútrem dopravili na vrchol Klínovce ke stanici Horské služby. Zde si zraněnou převzala posádka vrtulníku LZS, která jí poté transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí. „Důrazně apeluji na lyžaře, aby jezdili na sjezdovkách i mimo ně ohleduplně k ostatním a dodržovali Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Povrch na nich je nyní umrzlý a velice tvrdý, proto i pád s ochrannou přilbou může v důsledku přinést těžká zranění,“ varoval návštěvníky Krušných hor náčelník Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí