+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční pátrání po běžkaři v Beskydech

Beskydy, 10. února 2013 – Úspěšnou noční pátrací akci mají za sebou záchranáři Horské služby Beskydy v oblasti Pulčínských skal. Od pozdního večera hledali zbloudilého jednapadesátiletého běžkaře.

Noční pátrání po běžkaři v Beskydech
Ilustrační foto

Muž se vypravil na túru zcela proti všem pravidlům sám. Naposledy se ohlásil mobilním telefonem manželce kolem šesté hodiny večer s tím, že je v pořádku a dorazí později, než předpokládal. „Po jedenácté se s námi ovšem spojil dispečink Policie ČR s prosbou o pomoc při pátrání, protože muž domů nedošel. Manželka pak policisty kontaktovala přibližně ve 21:00. Ihned jsme se tedy do akce zapojili a vyslali do terénu naše členy se dvěma sněžnými skútry, jednou terénní čtyřkolkou a automobilem,“ uvedl k začátku nočního pátrání Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že až do brzkých ranních hodin se hledání zbloudilého běžkaře zúčastnilo téměř padesát policistů, hasičů, místních dobrovolníků a členů HS. Krátce po třetí hodině pak záchranáři muže našli sedět v korytě jednoho z horských potoků. Byl silně podchlazený, vyčerpaný, zcela dezorientovaný a nedokázal zřejmě už delší dobu komunikovat. I když měli záchranáři k dispozici jeho telefonní číslo, muž nebyl schopen hovor přijmout a odpovědět. Jak se do potoka dostal, nebylo vůbec zřejmé, existuje však podezření na požití alkoholu. Podle členů Horské služby však byl v takovém stavu, že pokud by jej našli o hodinu později, mohl být už mrtev. Běžkař byl proto co nejrychleji ošetřen a převezen na místo, kde si jej převzala posádka sanitního vozu Rychlé lékařské pomoci. „Hledaný běžkař podcenil všechny zásady bezpečného pohybu v horách. Především se vydal na túru osamocen. Před něčím takovým důrazně pěší turisty i běžkaře v Beskydech varuji. Stejně tak musím doporučit všem návštěvníkům našich hor, aby měli v mobilu uložené číslo 1210 a v případě nouze nás okamžitě kontaktovali,“ apeloval náčelník Pavlica s tím, že všem, kteří se úspěšné noční akce zúčastnili, za HS Beskydy děkuje.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí