Žena se těžce zranila v Beskydech

Beskydy, 27. dubna 2013 – Turistka ve středním věku dnes odpoledne utrpěla vážné poranění nohy, když sešla na úpatí Lysé hory ze značené stezky do volného terénu.

Žena se těžce zranila v Beskydech

Žena scházela z vrcholu Lysé hory a zřejmě už mířila domů. Mimo turistickou cestu ovšem upadla, zranila se a začala volat o pomoc. „Naštěstí jí slyšeli jiní turisté, kteří v tu chvíli šli nad ní po značené cestě. Ti pak zavolali na dispečink linky 155 a zdravotničtí záchranáři poté kontaktovali nás. Když jsme ale zjistili, v jaké lokalitě došlo ke zranění, pořádali jsme o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ uvedl zasahující člen Horské služby Beskydy Pavel Masopust. Dodal, že vzhledem k obtížnému terénu se záchranáři rozhodli, že zraněnou ženu vytáhnou ze strže v podvěsu pod vrtulníkem. Mezi tím se ovšem vydali k turistce na pozemní technice s veškerým zdravotnickým vybavením. Problém ovšem nastal po příletu vrtulníku. Pro vyproštění uvedeným způsobem byla strž příliš nepřístupná i ze vzduchu a kromě toho vál silný vítr. Členové Horské služby proto ženě zafixovali nohu do vakuové dlahy a na speciálních nosítkách jí vytáhli na cestu. Pak jí transportovali asi 200 metrů k vrtulníku, kterému se nedaleko podařilo i přes silný vítr přistát. Posádka LZS zraněnou poté odvezla k dalšímu ošetření do nemocnice v Ostravě. „Upozorňuji turisty, aby se nevydávali na túry osamoceni. Stejně tak by v žádném případě neměli sestupovat ze značených tras do volného terénu. Zároveň by měli mít u sebe vždy nabitý mobilní telefon, aby mohli v případě nouze zavolat pomoc,“ důrazně varoval turisty Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Bližší informace: Dispečink Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 010, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]