+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horské služby ČR, Slovenska a Polska dohodly spolupráci

Praha, 9. července 2013 – Memorandum o společném postupu podepsali v těchto dnech zástupci Horské služby ČR, slovenské Horské záchranné služby a Asociácie horských záchranárov, polské HS GOPR a polské tatranské HS TOPR.

Horské služby ČR, Slovenska a Polska dohodly spolupráci
Ilustrační foto

Zvyšování úrovně horské záchrany, zlepšení profesionální stránky výkonu horské záchrany nebo prohloubení spolupráce v oblasti vzdělávání, výměny poznatků a zkušeností, to jsou hlavní body Memoranda. „Dohodli jsme rovněž spolupráci při zvyšování informovanosti a zapojování široké veřejnosti s cílem předcházet vzniku nežádoucích situací a zvýšení bezpečnosti turistů a obyvatelů v horských oblastech,“ uvedl k podpisu společné listiny Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky. Dodal, že podstatnou částí součinnosti všech horských služeb bude i zefektivnění procesů při managementu rizik.

Vzhledem ke společným cílům těchto organizací, provádějících horskou záchrannou činnost v zemích Viszegrádské čtyřky, přijali náčelníci Memorandum s cílem upravit vztahy a spolupráci mezi zúčastněnými organizacemi tak, aby se výrazně vylepšila vzájemná přeshraniční spolupráce. Vzájemná spolupráce se týká zejména činnosti v těchto oblastech:

·          podpora a budování letecké záchrany SAR pro vyhledávání a technické zásahy v horách

·          sběr, zpracování a vyhodnocování dat – monitoring před geohazardy a lavinové prevence

·          vzájemná podpora ve vzdělávacích, výukových a tréninkových aktivitách

·          systematizace záchranných prostředků a postupů pro společné zásahy

·          sjednocení informačních toků a dat pro odbornou i laickou veřejnost

·          management rizik a předcházení úrazům a nemocem z povolání u záchranářů.

Memorandum o společném postupování bylo uzavřeno na dobu neurčitou s možností odstoupení od další účasti s tříměsíční výpovědní lhůtou, která začne běžet ode dne obdržení písemné informace o takovém rozhodnutí. Organizace se zavázaly zároveň vzájemně se informovat o činnostech, které mají za cíl čerpat prostředky z finančních programů Evropské unie.

Bližší informace:

 Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 733 665 587, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí