+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Resuscitace rakouského cyklisty

Šumava, 14. července 2013 – Pětačtyřicetiletý cykloturista z Rakouska na horském kole dnes dopoledne zřejmě vysílením zkolaboval na stezce mezi Bližší Lhotou a Schwarzenberským kanálem.

Resuscitace rakouského cyklisty
Ilustrační foto

Krátce po desáté hodině jeho kamarádi, se kterými jel ve skupině, zavolali dispečink Zdravotnická záchranné služby v Českých Budějovicích s tím, že muž je v bezvědomí. Ten pak okamžitě kontaktoval s žádostí o výjezd Horskou službu ze stanice Kramolín. „Jakmile jsme se dostali na místo a zjistili stav cyklisty, napojili jsme ho na automatický externí defibrilátor. Po vyhodnocení jsme pak muži dali jeden výboj, druhý nám ovšem přístroj nedoporučil. Pokračovali jsme proto v normální resuscitaci formou masáže srdce,“ popsal záchrannou akci Václav Cypro mladší, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že v průběhu resuscitace přístroj doporučil přeci jen ještě jeden výboj, ale i po něm resuscitace pokračovala. Mezi tím na místo dorazil i vrtulník budějovické Letecké záchranné služby, a protože členové HS připravili zatím místo k přistání, dosedl přímo u nehody. Rakouského turistu si pak převzal lékař LZS, který v resuscitaci pokračoval i během transportu do kardiocentra nemocnice v Českých Budějovicích. „Na Šumavě je nyní dost dusné teplé počasí, které zrovna nepřeje těžkým a dlouhým cyklistickým túrám. Všichni by proto měli plánovat výlety s ohledem na místní klimatické podmínky a předpovězenou biozátěž. V každém případě by však každý návštěvník našich hor měl dbát na svůj zdravotní stav a podle toho přizpůsobit náročnost túry,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí