Úspěšná resuscitace dělníka v Železné Rudě

Šumava, 16. července 2013 – Členům Horské služby, Zdravotnické i Letecké záchranné služby a Policie ČR se dnes podařilo během perfektní a rychlé spolupráce zachránit život jedenapadesátiletému stavebnímu dělníkovi.

Úspěšná resuscitace dělníka v Železné Rudě

U toho došlo po poledni k zástavě srdce a bezvědomí. Jeho kolegové ihned vše oznámili na linku 155 a sami zahájili laickou resuscitaci. „My jsme od ZZS dostali hlášení krátce po půl jedné a vzhledem k tomu, že šlo o Železnou Rudu, byl jsem na místě již po dvou minutách. Zároveň se mnou dorazil i sanitní vůz železnorudské záchranky. Muž ležel ve třetím patře bytového domu, který právě prochází rekonstrukcí,“ řekl k okolnostem rychlého výjezdu Petr Pospíšil ml., zasahující člen Horské služby Šumava. Jakmile se záchranáři dostali k pacientovi, museli jej přesunout do větší místnosti, aby k němu mohli se zdravotnickým vybavením. Vzápětí dorazila i další hlídka HS, která se též zapojila do záchrany dělníka. „Řidič sanitky začal s masáží srdce, my jsme mu zatím dali kyslík a sestra pacientovi nasadila elektrody defibrilátoru. Celkem jsme se muže snažili oživit několik desítek minut a během té doby dostal šest výbojů,“ doplnil Petr Pospíšil ml.

Po přibližně třiceti minutách se podařilo muži obnovit srdeční činnost a začal dýchat. Mezi tím na bezpečném místě na Špičáku přistál vrtulník LZS z Plzně. Jeho posádku i s lékařkou ihned k pacientovi dopravili členové HS a Policie ČR. V době, kdy si lékařka pacienta převzala, byl již při vědomí a komunikoval se záchranným týmem. Poté jej v sanitce záchranáři odvezli k vrtulníku a ten jej transportoval na specializované pracoviště Fakultní nemocnice v Plzni. „Dnešní záchranná akce byla velice rychlá, vysoce profesionální a dokonale efektivní. V otázce záchrany života šlo o perfektní spolupráci všech složek Integrovaného záchranného systému. Opět se ukázalo, že souhra více týmů během jednoho případu je výhodou,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]