Záchrana horolezce v Labském dole

Krkonoše, 18. července 2013 – Čtyřiadvacetiletý horolezec dnes ráno spadl během lezení v Labském dole a po dopadu i přes zranění si sám zavolal Horskou službu na pomoc.

Záchrana horolezce v Labském dole

Na okrsek HS ve Špindlerově Mlýně se dovolal krátce po deváté hodině. „Na místo, odkud bylo možné koordinovat záchranné práce a upřesnit polohu zraněného, vyrazil jeden z našich členů. Za ním pak vyjel desetičlenný tým, který do lokality sestupoval obtížným a nepřehledným terénem. Nad zraněným horolezcem pak tito záchranáři vybudovali místo, odkud byl před jedenáctou dopoledne spuštěn náš kolega,“ uvedl k okolnostem záchranné akce Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Člen HS se spustil k mladíkovi asi osmdesát metrů a zjistil, že lezec utrpěl patrně frakturu kotníku pravé dolní končetiny. Po ošetření a zafixování začal záchranný tým s postupným vytahováním zraněného i člena HS. Celé vyproštění z kolmého a místy převislého skalního terénu pak trvalo přes hodinu.

V průběhu vytahování byla o spolupráci požádána Letecká záchranná služba, která přímo na místo vyslala vrtulník. Skalní plošina, na kterou byl zraněný vytažen, je velmi nepřístupná a další transport by vyžadoval minimálně hodinu trvající výstup velice obtížným terénem. „Po příletu vrtulníku provedl pilot obhlídku terénu a zjistil, že bude nutné zraněného vytáhnout podvěsem mimo palubu vrtulníku. Proto na krátkou dobu odlétl, aby posádka připravila potřebnou techniku,“ popsal záchranu náčelník Klepš s tím, že mezi tím záchranáři Horské služby přemístili zraněného do tzv. podvěsového vaku a připravili na transport. Po opětovném příletu vrtulníku byl spolu se zraněným upoután do podvěsu i záchranář HS a oba poté přepraveni k Vrbatově boudě. Tam byl horolezec přemístěn na palubu a převezen k dalšímu ošetření do nemocnice. „Tato akce byla i přes úspěšnost velice náročná. Naši členové pracovali na záchranně mladíka asi pět hodin,“ doplnil Adolf Klepš.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]