+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana dívky ze skalní průrvy

Krušné hory, 23. července 2013 – Čtrnáctiletou dívku ze Skandinávie museli včera ve večerních hodinách vyprošťovat záchranáři Horské služby v Jetřichovických stěnách v Českém Švýcarsku.

Záchrana dívky ze skalní průrvy
Ilustrační foto

O spolupráci požádala kolem čtvrt na osm večer Letecká záchranná služba z Ústí nad Labem stanici HS v Tisé. Na místě měla už lékařku a záchranáře, nicméně dívka byla tak zaklíněná ve skalní rozsedlině, že jí nemohli vytáhnout. „Lokalita, kde k nehodě došlo, není v katastru naší působnosti, nicméně na vyžádání v akutních případech samozřejmě pomůžeme. Ihned proto vyrazili dva členové HS autem do Ústí a na heliportu LZS nastoupili s potřebným vybavením do vrtulníku,“ uvedl k akci náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. U zraněné se z vrtulníku spustili, a jakmile se dostali do průrvy, začali se záchrannými pracemi. Zároveň se k nim zdola dostali i členové nedalekého Hasičského sboru a také se zapojili do akce. Zraněnou dívku pak společně pomocí kladkostroje vytáhli na skalní plošinu, kde jí lékařka zajistila k leteckému přesunu. Dívka měla zlomeniny končetin, silné odřeniny a lékařka měla podezření na nebezpečná vnitřní poranění. Proto zraněnou záchranáři šetrně umístili do tzv. podvěsového vaku a ten zachytili pod vrtulník, který jí vytáhl a po chvilce dosedl na místo, kde jí posádka pak naložila. LZS dívku poté transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí. „Vzhledem k povaze nehody bylo jasné, že musíme zasáhnout i mimo naše teritorium. Právě na takové akce jsou naši členové perfektně vycvičeni a tak můžeme včerejší záchranu dívky připočíst k zásahům, kdy dokonale fungovala spolupráce všech složek Integrovaného záchranného systému, které se na tom podílely,“ doplnil náčelník Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí