+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněný cyklista na Špičáku

Šumava, 9. srpna 2013 – Převoz šestnáctileté dcery na rámu kola se včera v podvečer málem stal osudným devětačtyřicetiletému muži bez přilby po nehodě v oblasti sedla vrchu Špičák.

Těžce zraněný cyklista na Špičáku
Ilustrační foto

Cyklista zřejmě podcenil nosnost kola, které bylo během jízdy po místní komunikaci přetížené, a praskla mu přední vidlice. Následný pád muži způsobil těžká a dívce pak naštěstí jen lehká zranění. „Výzvu k zásahu jsme dostali z plzeňského dispečinku linky 155 ve tři čtvrtě na šest. Během dvou minut jsme byli u nehody a ihned začali se základním ošetřením. Pán si způsobil poranění hlavy, byl při vědomí, ale silně zmatený a špatně s námi komunikoval,„ uvedl k záchranné akci Ladislav Vybíral, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že děvče utrpělo jen lehčí poranění v obličeji. Na místo nehody zatím směřovala i sanitka Zdravotnické záchranné služby z Železné Rudy a vzhledem k povaze poranění i vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně. Horští záchranáři mezitím muže ošetřili a stabilizovali jej do vakuové matrace. Sanitní vůz jej pak přepravil na místo, kde mohl bezpečně přistát vrtulník. Ten muže poté transportoval do Fakultní nemocnice Plzeň. Dívku odvezla sanitka k dalšímu ošetření do Klatov. „Je nanejvýš nutné, aby cyklisté při výletech v horách používali všechny doporučené bezpečnostní prvky, zejména pak přilby. Stejně tak je důležité si uvědomit, že převážet na zdejších komunikacích někoho na rámu kola je hazardem,“ důrazně varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že minulý rok právě pro cyklisty v horském terénu vypracovala Horská služba Desatero rad pro jízdu na kole v horách, souhrn nejdůležitějších doporučení a rad pro zvýšení bezpečnosti cyklistů.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí