Těžce zraněný chlapec z Nizozemí

Jizerské hory, 8. srpna 2013 – Dvanáctiletého chlapce z Nizozemí museli dnes odpoledne po pádu ze skály zachraňovat pomocí vrtulníku záchranáři Horské služby na vrcholu hory Jizera.

Těžce zraněný chlapec z Nizozemí

Chlapec, který byl v Jizerských horách na výletě s rodiči, spadl z vyhlídkové skalní plošiny do hloubky asi deseti metrů. „Rodiče ihned kontaktovali krizovou linku 112 a poté Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje požádala o zásah nás. Protože by nám to k místu nehody trvalo přibližně půl hodiny a nedostali bychom ke zraněnému naší techniku, požádali jsme o součinnost Leteckou záchrannou službu Liberec,“ komentoval okolnosti akce René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Vrtulník LZS proto během několika minut nabral v Bedřichově záchranáře a přepravil je na vrchol Jizery. Pod vyhlídkovou skálu se pak ke zraněnému spustil kromě členů HS i lékař LZS. Ten zjistil, že chlapec si pádem ve skalnatém terénu způsobil pravděpodobně poranění bederní páteře a pánve. Záchranáři proto malého Nizozemce ošetřili, zafixovali do vakuové matrace a ve speciální podvěsové síti jej dopravili na místo, kde mohl vrtulník přistát. Tam posádka LZS zraněného naložila a transportovala k dalšímu ošetření do liberecké nemocnice. „Jizerské hory se sice tváří přívětivě, ale na mnoha místech je terén, do kterého se dostat mají potíže i profesionální záchranáři. Oceňuji proto fakt, že dnešní zásah byl rychlý a účinný především díky perfektní spolupráci a technice LZS,“ dodal náčelník Mašín.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]