Dva těžké úrazy cyklistek v Krkonoších

Krkonoše, 17. srpna 2013 – Ke dvěma těžkým úrazům cyklistek u Harrachova a Rokytnice museli krátce po sobě vyjet záchranáři Horské služby ze stanice v Harrachově a také vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce.

Dva těžké úrazy cyklistek v Krkonoších

První případ byl ohlášen kolem jedné hodiny s tím, že se jedná o sedmadvacetiletou ženu z Polska. „Na místo ihned vyjeli naši záchranáři s potřebným zdravotnickým vybavením. Zjistili, že žena si po pádu na cyklistické stezce Terex kolem Harrachova způsobila těžké poranění hlavy. Také měli podezření na vnitřní poranění v oblasti břicha,“ uvedl k okolnostem zásahu Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Dodal, že cyklistka neměla na hlavě přilbu. Záchranáři vzhledem k povaze zranění požádali o pomoc vrtulník LZS z Liberce. Poté ženu ošetřili, zafixovali jí krčním límcem a umístili do vakuové matrace. Šetrně jí odvezli na heliport a předali posádce vrtulníku, který ženu transportoval do nemocnice v Jablonci nad Nisou k dalšímu ošetření. Už ve chvíli, kdy jí dovezli k čekajícímu vrtulníku, dostali další hlášení o podobně zraněné sedmapadesátileté cyklistce u Dvoraček nad Rokytnicí. Ta se zranila při jízdě z prudkého kopce a také utrpěla těžké poranění hlavy. I ona jela v horském terénu na kole bez přilby. Jakmile k ní členové HS dorazili, nasadili jí, stejně jako v prvním případě krční límec a ve vakuové matraci jí převezli na louku, kde zřídili improvizované místo pro přistání vrtulníku. Ten pak ženu odvezl do nemocnice v Liberci. „Důrazně apeluji na všechny cyklisty v našich horách, aby jezdili pouze v přilbách. Všem doporučuji, aby si pozorně přečetli Desatero cyklisty v horském terénu, které najdou na našich webových stránkách, a řídili se jím,“ varoval návštěvníky Krkonoš Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]