+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Večerní pátrací akce u Nejdku

Krušné hory, 6. září 2013 – Více než sedmdesátiletou houbařku včera po setmění hledali v hlubokých lesích v okolí Rudné mezi Nejdkem a Přebuzí členové Horské služby, Hasičského sboru i Policie ČR.

Večerní pátrací akce u Nejdku
Ilustrační foto

Krušnohorská HS dostala výzvu od policistů kolem osmé hodiny večer a do lokality, kde se seniorka mohla pohybovat, vyrazilo ihned po svolání týmu deset záchranářů. „Měli sebou veškeré potřebné zdravotnické vybavení a mobilní techniku. Přeci jen naši členové znají místní terén nejlépe a dokáží vytipovat, kde by pohřešovaná mohla být,“ uvedl k zásahu náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že několik záchranářů prohledávalo les, zatímco terénní automobil jel pomalu po cestách. Před ním běžel další člen týmu a stejně, jako ostatní, i on volal a snažil se na okrajích lesa paní ve tmě zahlédnout. Právě on byl kolem půl desáté úspěšný. Z lesa se mu ozvala žena, která silně naříkala a volala o pomoc. Záchranáři zjistili, že leží pod stromy těžce zraněná. V horském terénu zřejmě upadla a vážně si zranila nohu. Bylo jasné, že došlo ke zlomenině někde mezi pánví a stehenní kostí. Členové HS jí šetrně umístili do vakuové matrace a překryli izolační fólií, aby neprochladla. Chtěli jí poté transportovat do míst, kam by mohla pohodlně dojet sanitka, ale žena měla tak silné bolesti, že okamžitý transport byl vyloučený. Posádka sanitního vozu Záchranné služby proto musela dojet na místo, zraněné ženě nasadit léky proti bolesti a teprve poté odvézt do Karlových Varů k dalšímu ošetření. „Skutečně považuji za nutné, aby i houbaři, kteří si takzvaně jen vyjdou do zdejších lesů, měli u sebe nabitý mobilní telefon. Zvlášť v případě takto těžkého zranění je rychlé přivolání pomoci a upřesnění lokality, ve které se zraněný nachází naprostou nutností,“ apeloval náčelník Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí