Čtyři zásahy během jednoho odpoledne

Beskydy, 8. září 2013 – Rušný den si užili členové Horské služby včera odpoledne v Beskydech, když postupně museli vyjet ke čtyřem událostem, které se odehrály v podstatě současně.

Čtyři zásahy během jednoho odpoledne

Jako první přijal dispečink HS informaci o ženě, která na koloběžce sjížděla z Pusteven. „Žena při sjezdu z prudkého kopce upadla a pádem si způsobila tržné rány v obličeji. Jakmile jsme se k ní dostali, ošetřili jsme jí a předali posádce sanitního vozu Rychlé zdravotnické služby z Frenštátu pod Radhoštěm,“ popsal první z výjezdů Marcel Svoboda, dispečer Horské služby Beskydy. Ihned poté byli záchranáři povoláni k dalšímu případu. V průběhu závodu Beskydská sedmička došlo ke kolapsu jednoho z účastníků. Jakmile členové HS zjistili jeho zdravotní stav, požádali o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. V tu samou dobu se dostal v prostoru Kněhyňského sedla do problémů další turista. Během túry ucítil silnou bolest v kolenou a kvůli ní nemohl dál pokračovat v cestě. Na místo se tedy okamžitě vydali horští záchranáři z Frýdlantu nad Ostravicí. Tím ovšem náročné odpoledne pro beskydskou Horskou službu zdaleka neskončilo. V době, kdy její členové zasahovali u zmíněných tří událostí, požádal HS o spolupráci dispečink Hasičského záchranného sboru. Z Frýdlantu tedy vyjel další záchranář a pomohl při vyprošťování paraglidisty, který po startu z prostoru Skalky uvízl údajně někde na stromě. Paraglidistu tedy bylo nutné nejprve v lesním porostu najít a poté jej záchranář HS dostal z několikametrové výšky v pořádku na zem. „Návštěvníci našich hor se zřejmě domnívají, že Beskydy jsou mírné pohoří a nemůže se jim nic stát. Jak je ale vidět z včerejšího počtu zásahů, i v létě může dojít k závažným událostem a k ohrožení života,“ komentoval zásahy Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že všichni, kdo se zde pohybují, by měli dbát své bezpečnosti a neriskovat zbytečné zdraví.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]