Perfektní spolupráce při záchraně cyklisty

Šumava, 21. září 2013 – Asi sedmdesátiletý cyklista se dnes odpoledne těžce zranil mezi Hojsovou Stráží a Zelenou Lhotou, zachraňovala jej Horská služba, Zdravotnická záchranná služba i vrtulník leteckých záchranářů z Plzně.

Perfektní spolupráce při záchraně cyklisty

Horská služba dostala výzvu k zásahu v půl čtvrté s tím, že muž je po pádu z kola v bezvědomí. „Vyjeli jsme v terénním automobilu, ale měli jsme problémy s určením místa. Mezi oběma obcemi je několik cest a nebylo nám jasné, na které se zraněný nachází. Museli jsme si proto od dispečinku ZZS vyžádat číslo na oznamovatele nehody,“ uvedl Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že jakmile zjistili přesněji lokalitu, začali zásah koordinovat s posádkou sanitního vozu Rychlé záchranné služby ze Železné Rudy a s posádkou vrtulníku LZS. Členové HS byli na místě první, jeden z nich proto okamžitě začal s ošetřením cyklisty a druhý odjel zajistit místo pro přistání vrtulníku a tam také posádku vysílačkou navigoval. První záchranář mezitím zjistil, že cyklista je částečně při vědomí a nasadil zraněnému krční límec. Vzápětí přivezl druhý člen HS lékaře a sestru LZS. Ti zjistili, že zraněný má s nejvetší pravděpodobností zraněnou hlavu. Záchranáři jej proto umístili do vakuové matrace a odvezli terénním vozem HS k vrtulníku. Posádka LZS pak muže transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni. „Dnes šlo opět o perfektní spolupráci složek Integrovaného záchranného systému. Podařilo se nám dokonale koordinovat díky dobrému spojení a tak všichni dorazili ke zraněnému včas a dokázali ihned účinně pomoci,“ komentoval dnešní zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]