+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Výrazný nárůst zranění na Šumavě

Šumava, 26. října 2013 – Protože v krásném a teplém podzimním počasí Šumava doslova praská ve švech, zaznamenali členové Horské služby i výrazný nárůst lehčích, ale i těžkých zranění.

Výrazný nárůst zranění na Šumavě
Ilustrační foto

V prodlouženém víkendu se prudce díky klimatickým podmínkám zvýšil počet jak pěších turistů, tak cyklistů na horských kolech. Následovalo několik pádů a jen za sobotu ošetřili horští záchranáři tři těžká zranění. „V jednom z těchto případů se jednalo o pád třiašedesátileté cyklistky mezi Bučinou a Knížecími pláněmi. Na cyklostezce se v jednom úseku mění povrch z asfaltu na štěrk a tam právě došlo k úrazu,“ popsal jednu z dnešních akcí Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že paní sice měla přilbu, ale přesto si způsobila vážná poranění. Nejdříve jí poskytli první pomoc kolemjedoucí cyklisté a ti také zavolali Zdravotnickou záchrannou službu v Českých Budějovicích. Její dispečink pak krátce před třetí hodinou odpoledne vyzval k zásahu šumavskou HS. „Vzhledem k tomu, že lokalizace místa nehody byla přesná, nalezli jsme zraněnou velmi rychle,“ upřesnil Ondřej Zeman. Záchranáři jí ihned poskytli základní ošetření a zjistili, že žena utrpěla po úderu do hlavy a krátkém bezvědomí otřes mozku. Zároveň ale přišli na to, že mohla být poraněna i páteř. Požádali proto o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby, který ale byl již plně vytížen a nemohl tak pro cyklistku doletět. Členové HS jí tedy znehybnili do vakuové matrace a předali lékaři vozu ZZS z Vimperku. Sanitka pak ženu dopravila k dalšímu ošetření do nemocnice v Prachaticích. „Prosluněné dny nás v žádném případě nezaskočily. Nárůst zranění je značný, zatím však vše zvládáme bez problémů. Musím ovšem říci, že mimo jiné i díky perfektní spolupráci se ZZS Jihočeského kraje,“ komentoval dění na horách Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí