+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba hlásí: úrazů na horách přibývá

Praha, 22. listopadu 2013 – Výrazný nárůst nejen úrazů, ale i komplikovaných zásahů a transportů vrtulníky zaznamenala Horská služba ČR  v uplynulé zimní i letní sezóně.

Horská služba hlásí: úrazů na horách přibývá
Ilustrační foto

Zásahů eviduje HS ČR za období od 1. prosince 2012 do 22. listopadu 2013 8072, tedy o jedenáct procent více, než v roce předchozím. „Jen v letní sezóně jsme museli vzhledem k povaze zranění požádat o spolupráci vrtulníky Letecké záchranné služby v 73 případech. To je o padesát procent více leteckých zásahů než vloni,“ uvedl ke statistikám na dnešní tiskové konferenci náčelník krkonošské Horské služby a zástupce náčelníka HS ČR Adolf Klepš.

Zvýšil se také počet zásahů ve spolupráci se sanitními vozy Rychlé zdravotnické pomoci (1849 oproti 1533 za rok 2012). Největší nárůst zásahů zaznamenaly Krušné hory a Jizerské hory, naproti tomu Šumava hlásí menší počet úrazů, i když během zimy i v tomto pohoří bylo úrazů víc. za celé období HS zasahovala u 25 smrtelných případů (oproti 14 případům v předešlém období). „Obecně se dá říci, že přes stále se zvyšující počet návštěvníků našich hor je jejich chování na sjezdových tratích zodpovědnější. Uspělo také krizové číslo 1210, kterým si zranění či ztracení mohou zavolat pomoc přímo na dispečink Horské služby v místě, kde jsou,“ komentoval statistiky náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek.

V horách bude v této zimní sezoně zasahovat sto pět profesionálních a čtyři sta dobrovolných členů Horské služby. Mezi nimi je i 12 psovodů s lavinovými a pátracími psy, několik desítek lékařů a 51 specialistů, kteří mohou zachraňovat v podvěsu pod letícím vrtulníkem. Bezpečnost návštěvníků hor bude zajištěna z 83 stanic a služeben HS s pomocí 43 vozidel, 37 terénních čtyřkolek, 91 sněžných skútrů a jedné rolby.

Na horách také pokračují dva prevenční projekty. Největší akce Horské služby ČR pro rodiny s dětmi jak české, tak zahraniční, S Jetíkem po českých horách, zahrnuje všech sedm horských oblastí, ve kterých působí HS ČR. Primárně se zaměřil na prezentaci nejdůležitějších předností jednotlivých horských oblastí s důrazem na bezpečnost návštěvníků v letních i zimních měsících. Projekt přinesl i nový zábavně naučný film pro děti a mládež, který můžete shlédnout na webu: http://www.youtube.com/watch?v=tTjp0E0Am6A

Navíc se projekt v tuto chvíli blíží k losování o věcné ceny pro nejzdatnější hledače Jetíkových stop, které se koná 26.11.2013, a 22.11.2013 proběhne uzávěrka pro losování. Stejné losování o 820 cen Jetíka proběhne i příští rok touto dobou. „Jetík se touto dobou stále pohybuje po českých horách a jeho stop-razítkovacích míst každým dnem přibývá. Kdo nestihl odevzdat pas pro letošní losování, má další šanci na výhru v příštím roce. Jetík na každém místě zanechá i drobné dárky pro každého kdo se po jeho stopách vydá, i když máme občas i problém s výkladem“ sběr razítek“ kdy si lidé odnáší samotná razítka“ uvedl Lukáš Vokatý, odborný manažer projektu. Dodal, že Jetík se vydal v příštím roce od května do září za dětmi do velkých měst a zval je do hor a učit jak se bezpečně vrátit domů i s rodiči.

Zároveň s Jetíkem také úspěšně probíhá projekt HS ČR a Besipu Na kole jen s přilbou. V rámci tohoto projektu jste se mohli od června do září, setkat ve všech horských oblastech kde HS působí s jejími členy v tzv. cyklohlídkách. V tomto týdnu probíhá vyhodnocování projektu, vzhledem k jeho dosavadním závěrům, kdy se ukázalo, že problematika správného používání cyklistických přileb je stále aktuální, lze předpokládat pokračování projektu i v příštím roce. Hlavním úkolem těchto cyklohlídek je upozorňovat cyklisty na důležitost používání ochranných přileb. „Používání ochranné přilby považujeme za nutné nejen v zimě u lyžařů, ale i v letních měsících u všech, kteří se pohybují v náročném terénu na horském kole. Vytvořili jsme proto Desatero rad pro bezpečný pohyb na kole v horském prostředí, které cyklisté najdou na našich webových stránkách,“ řekl Jiří Brožek.

 

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí