+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana nabouraného řidiče

Orlické hory, 28. listopadu 2013 – Asi padesátiletého řidiče osobního auta, který dostal smyk na zledovatělé vozovce, museli dnes ráno vyprošťovat záchranáři ze stanice HS Deštná.

Záchrana nabouraného řidiče
Ilustrační foto

Výzvu dostali ve čtvrt na devět nejdřív od Hasičského sboru, okamžitě poté pak od dispečinku Zdravotnické záchranné služby. „Nehoda se stala mezi Deštnou a Sedloňovem, takže jsme na místě byli skutečně rychle. Muž byl ve vozidle a stěžoval si na bolesti krku a zad, takže jsme měli podezření na poranění páteře,“ pospal nehodu Josef Hepnar, zasahující člen horské služby Orlické hory s tím, že záchranáři proto použili speciální pevná nosítka, na kterých muže vytáhli z automobilu. Nosítka, tzv. scoopram, zamezí u zraněného možnému pohybu poškozené páteře a tím i dalším komplikacím. Poté členové HS muži nasadili krční límec a požádali o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Ten se však musel kvůli počasí vrátit zpět na letiště. Záchranáři proto vyčkali na příjezd sanitního vozu Rychlé záchranné pomoci a jeho posádce pak zraněného řidiče předali. „Horská služba je spojována se záchranou zraněných lyžařů nebo s hledáním ztracených turistů. Vzhledem k tomu, jaké jsou ale na horách podmínky, jsme často povolání i k pomoci v takových případech, a je vidět, že spolupráce všech složek Integrovaného záchranného systému funguje“ uvedl ke dnešní akci Josef Šifra, náčelník Horské služby Orlické hory. Dodal, že záchranáři HS jsou dobře vycvičeni, umějí poskytnout základní pomoc a především mohou být na místě nehody nejrychleji.

Bližší informace: Josef Šifra, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 101, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí