+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pád lanovky s tragickými následky

Krkonoše, 30. listopadu 2013 – Mrtvý muž, dvě těžce zraněné ženy, jedno těžce a jedno lehce zraněné dítě – to jsou následky zřícení nákladní lanovky pod chatou Bumbálka u Špindlerova Mlýna včera ve večerních hodinách.

Pád lanovky s tragickými následky
Ilustrační foto

U tragické nehody na místě zvaném Bártlova lávka zasahovali kromě členů Horské služby i Hasiči z Vrchlabí a Špindlerova Mlýna, Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba. „Právě ti nás před tři čtvrtě na devět požádali o spolupráci, takže jsme na místo ihned vyslali čtyři záchranáře nejen se zdravotnickým vybavením, ale také s lanovou technikou pro vyprošťování zraněných z nepřístupného terénu,“ uvedl k výjezdu Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Při sjezdu osob z chaty se zřejmě nákladní plošina utrhla, sjela po laně a narazila do můstku před její dolní stanicí. Příčiny nehody v současné době šetří Policie ČR. Faktem ale je, že lanovka nebyla v žádném případě určena pro převoz osob. Pro horskou chatu Bumbálka slouží k transportu zavazadel ubytovaných, zásob a dalšího materiálu.

Členové HS u nehody po příjezdu pomáhali především s ošetřením poraněných osob a s jejich transportem na nosítkách k čekajícím sanitním vozům. Tato část akce zabrala horským záchranářům přibližně 1,5 hodiny. Zranění byli odvezeni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, jedna z žen pak do nemocnice v Liberci. „Vzhledem k povaze celé události vyslal Hasičský sbor na horskou chatu i podpůrný psychologický tým. Požádali nás o transport na Bumbálku, kam jsme je kolem čtvrt na dvě v noci převezli a asi po jedné hodině jsme je svezli zpět do Špindlerova Mlýna,“ komentoval okolnosti noční akce Pavel Jirsa. Dodal, že i přes tragické okolnosti musí poděkovat všem složkám Integrovaného záchranného systému, které se na záchraně zraněných podílely, za perfektní spolupráci a koordinaci v akci.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí