+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Srážka dvou lyžařů na Zadově

Šumava, 29. prosince 2013 – Patnáctiletá lyžařka se těžce zranila na sjezdovce na šumavském Zadově, když se dnes odpoledne srazila na zledovatělém sněhu s druhým lyžařem.

Srážka dvou lyžařů na Zadově
Ilustrační foto

Nehodu ohlásil místní vlekař členům Horské služby ve dvě hodiny s tím, že se pravděpodobně jedná o zlomeninu. „Vyrazili jsme ve dvou a na místě zjistili, že zatímco jeden z lyžařů po srážce vyvázl bez zranění, dívka utrpěla pravděpodobně zlomeninu v oblasti stehna. Vzhledem k povaze zranění jsme proto vyzvali ke spolupráci Leteckou záchrannou službu z Českých Budějovic,“ uvedl k okolnostem výjezdu Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že oba lyžaři naštěstí měli přilbu. Záchranáři dívku ošetřili, izolovali proti chladu a ve vakuové matraci jí na saních za terénní čtyřkolkou na sněžných pásech převezli k místu přistání. Zde si jí převzala posádka vrtulníku LZS, která zraněnou lyžařku transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Budějovicích.

„Všichni lyžaři musejí bezpodmínečně během jízdy dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Na těch šumavských leží nyní pouze technický sníh, který je ztvrdlý a místy se tvoří nebezpečné ledové plotny,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že na šumavských sjezdovkách se pohybuje v těchto dnech velmi vysoký počet lyžařů a je proto nutné, aby všichni jezdili ohleduplně k ostatním. Větší počet turistů je i na jiných místech, což dokladuje fakt, že odpolední zásah byl jen v okolí Zadova dnes už čtvrtý. „Mimo jiné jsme zachraňovali běžkaře u Kvildy, i tam bylo podezření na zlomeninu,“ doplnil Michal Janďura.

Horská služba Šumava zve také všechny milovníky hor a sjezdového lyžování na každoroční silvestrovský sjezd se zapálenými pochodněmi. Několik desítek šumavských lyžařů a členů Horské služby Šumava se sejde 31. 12. v 17.00. pod Šancemi na sjezdové trati č. 4 pod vrchem Špičák u Železné Rudy, vlastní sjezd  bude zahájen v 17.30. „Je ovšem pravděpodobné, že vzhledem k tomu, že ani u nás oproti jiným rokům není sníh, tuto trať nesjedeme, ale seběhneme. Takže zveme spíše na silvestrovský běh,“ řekl k poslední akci tohoto roku Michal Janďura s tím, žekaždý rok událost končí troubením večerky na trubku.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí