Lyžař vylétl ze sjezdovky v Dolní Moravě

Pětadvacetiletý lyžař dnes dopoledne zřejmě nezvládl jízdu po zledovatělém sběhu v lyžařském areálu Dolní Morava a při pádu v plné rychlosti vylétl mimo sjezdovku a velmi těžce se zranil.

Lyžař vylétl ze sjezdovky v Dolní Moravě

Nehoda se stala kolem desáté hodiny, a jakmile jí Horské službě nahlásila obsluha areálu, ke zraněnému vyjeli čtyři záchranáři s potřebným vybavením. „Po pádu nastalo krátké bezvědomí, takže nám bylo jasné, že utrpěl otřes mozku a kromě toho další poranění hlavy. Zároveň jsme měli podezření na zlomeninu dolní končetiny a závažné poranění v oblasti bederní páteře,“ popsal stav zraněného lyžaře Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že mladík by zřejmě neměl tak těžké následky pádu, kdyby používal ochrannou přilbu. Protože však jeho stav byl vážný, požádali záchranáři o spolupráci Leteckou záchrannou službu z Olomouce. Než vrtulník přiletěl, lyžaře ošetřili, nasadili mu krční límec a zafixovaného ve vakuové matraci jej poté šetrně převezli na místo přistání. Zde si zraněného převzala posádka LZS a vrtulník ho pak transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice. „Sjezdové tratě v Jeseníkách jsou nyní pokryté v podstatě jen technickým sněhem. Ten je zmrzlý a velmi tvrdý, takže hrozí při pádech a neopatrné jízdě těžká poranění. Hazardem v takovém případě je jezdit bez přilby,“ varoval lyžaře Michal Klimeš s tím, že v Jeseníkách nejsou kvůli sněhovým podmínkám v provozu všechny sjezdovky, takže na otevřených se nyní pohybuje velký počet návštěvníků.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]