+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Mírná zima způsobila i méně úrazů na horách

Praha, 21. března 2014 - Členové Horské služby provedli v letošní zimní sezóně 4688 zásahů, což je o 1933 méně, než během zimy 2012/2013. Příčinou byly zejména klimatické podmínky, které v tomto období na našich horách vládly. K největšímu počtu úrazů v letošní zimní sezóně docházelo na lyžařských svazích, při sjezdovém lyžování se zranilo 2592 osob a na snowboardu 1149 osob. 

Mírná zima způsobila i méně úrazů na horách
Ilustrační foto

„Nejvíce úrazů připadá na Krkonoše s počtem 1788 zásahů, následují Jeseníky s 566 a Orlické hory s 533 zásahy. Na  horách se v uplynulém zimním období zranilo také velké množství zahraničních návštěvníků. Nejvíce, stejně jako v minulé sezoně, Poláků, Němců a Holanďanů,“ řekl Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše.

 

„Vzhledem k tomu, že zimní sezóna byla, co se tý sněhových podmínek, silně podprůměrná, zaznamenala Horská služba 30% úbytek počtu zásahů. Nicméně i přesto došlo k mnoha úrazům, které vznikly nedodržováním 10 FIS pravidel pro chování na sjezdových tratích, jejichž zveřejnění jsme opět věnovali zvýšenou pozornost,“ uvedl Jiří Brožek, náčelník HS ČR. Dodal, že Horská služba sice zaznamenala úbytek lehkých zranění, ale naproti tomu vysoký počet zranění těžkých a tím také zásahů s pomocí vrtulníků Letecké záchranné služby.

 

Záchranáři od prosince 2013 provedli celkem 41 pátracích akcí v terénu, zejména při problémech s orientací v hřebenových partiích hor. Několik pátracích akcí provedla HS s využitím psů i mimo horské oblasti na základě vyžádání Policie ČR.Řada návštěvníků hor také využila aplikace HS pro mobilní telefony pro přivolání pomoci nebo určení přesného místa a navedení záchranářů.

 

Financování činnosti Horské služby je realizováno ze státního rozpočtu, prostřednictvím našeho ministerstva. V loňském roce byla přidělena provozní dotace sto milionů korun a investiční dotace 15 milionů. Na letošní rok se podařilo zatím zajistit 95 milionů na provoz a 15 milionů na investice. Budeme se snažit chybějící finanční prostředky do rozpočtu Horské služby zajistit, neboť si uvědomujeme, že s rozvíjejícím cestovním ruchem na našich horách musí být Horská služba personálně i materiálně vybavena pro plnění úkolů, které jsou na ní kladeny jak ze strany cestovního ruchu a složek IZS, tak ze strany EU a příhraničních států,“ řekla ministryně Věra Jourová

 

Vedle již zmíněných dotací byla Horské službě poskytnuta i dotace na digitalizaci radiové sítě, kterou musí dle nařízení Evropské unie realizovat do konce roku 2014. Realizace zatím nezačala, protože výběrové řízení bylo napadeno neúspěšným uchazečem, a proto je nyní přezkoumáváno Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

 

Ministerstvo z titulu zakladatele jmenuje členy správní a dozorčí rady. V únoru skončilo členům správní a dozorčí rady tříleté funkční období a prvním úkolem MMR bylo jmenovat nové členy.

 

Složení správní rady Horské služby ČR, o.p.s.:

-  za MMR                                                             Mgr. et. Mgr. Věra Jourová

-  za MMR                                                             Ing. Jiří Houdek

-  za MF                                                 Ing. Josef Coňk

-  za MV                                                plk. Ing. František Zadina

-  za PS PČR,VVSRR                               Mgr. Stanislav Berkovec

-  za AZZS ČR                                        MUDr. Marek Slabý

-  za HS ČR                                                            Rudolf Chlad

-  za HS ČR                                                            Adolf Klepš

-  za HS ČR                                                            JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

 

Složení dozorčí rady Horské služby ČR, o.p.s.:

- za MMR                                                              Ing. Margit Beníčková

-  za AKČR                                                             Bc. Radek Polma

-  za SMO ČR                                                        Mgr. František Lukl, MPA

-  za PS PČR, ZV                                     Bc. Jana Pastuchová

-  za HSČR                                                             JUDr. Lenka Deverová

-  za HSČR                                                             Michal Klimeš

 

Pro více informací: Jiří Brožek, náčelník HS ČR, GSM: 724 102 247, Adolf Klepš, náčelník HS ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924, Tiskový servis HS ČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí