+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněná cyklistka u Javorníku

Šumava, 18. dubna 2014 – Šestačtyřicetiletá žena na horském kole dnes odpoledne zřejmě při výletu se skupinkou kamarádů neviděla, že na stezce mezi Javorníkem a Kašperskými Horami končí asfalt, zapadla do strouhy pro svod vody a přeletěla přes řídítka.

Těžce zraněná cyklistka u Javorníku
Ilustrační foto

Její kolegové ihned volali mobilem pomoc a během krátké chvilky na místo vyrazila kromě sanitního vozu Rychlé lékařské pomoci i hlídka Horské služby. „Chvíli jsme lokalitu museli hledat, ale po příjezdu jsme okamžitě zahájili ošetření. Na místo také letěl vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně, protože paní utrpěla zřejmě vážný úraz hlavy,“ popsal okolnosti výjezdu Miroslav Forst, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že žena měla výraznou modřinu na spánku a podle lékaře vše nasvědčovalo tomu, že došlo k poranění mozku. V průběhu ošetření na nedaleké pasece vysadila posádka vrtulníku lékaře se sestrou a přeletěla dál, kde čekala, až bude moci zraněnou naložit a odvézt k dalšímu ošetření. Vzhledem k tomu, že v oblasti výjezdu byla mlha a hustě sněžilo, nakonec došli letečtí záchranáři k tomu, že bezpečný let je nemožný. Pacientku tedy členové Horské služby dopravili šetrně k sanitnímu vozu a žena dál putovala do nemocnice po zemi. „Důrazně upozorňuji všechny cyklisty i pěší turisty, aby pečlivě v tomto období plánovali své výlety. Všichni by si měli uvědomit, že i když Šumava nepatří mezi velehory, počasí v jednotlivých částech pohoří se může prudce změnit. Na místě je tedy sehnat si všechny informace o panujících podmínkách a tomu přizpůsobit vybavení i trasu,“ varoval turisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že i v jarních měsících lze očekávat sněhovou nadílku. Ta dnes skutečně přišla, když v centrální části pohoří od poledne nasněžilo místy i několik centimetrů čerstvého sněhu.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí