+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana ve vojenském prostoru

Šumava, 21. dubna 2014 – Třicetiletá cyklistka se dnes v podvečer vracela s přítelem z výletu ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice, uklouzla na štěrkové cestě a těžce se zranila.

Záchrana ve vojenském prostoru
Ilustrační foto

Její přítel hned mobilem zburcoval dispečink Zdravotnické záchranné služby v Českých Budějovicích a zdravotníci následně požádali o spolupráci horské záchranáře ze Šumavy. „Výcvikový prostor je o víkendech a svátcích otevřen pro turisty. Proto se stává, že zasahujeme i tam. V tomto případě zároveň s námi vyjela ke zraněné na Knížecí stolec i sanitka Rychlé pomoci z Volar,“ popsal okolnosti dnešní akce zasahující člen Horské služby Šumava Václav Cypro mladší. Dodal, že členové HS oproti výjezdům ke zraněným v ostatních oblastech pohoří a na sjezdovkách v tomto případě přímo nezasahovali. Horští záchranáři zdravotníkům pomohli s transportem zraněné ženy k přivolanému vrtulníku Letecké záchranné služby z Českých Budějovic a zajistili kompletně místo přistání. Posádka LZS pak mladou cyklistku převezla k dalšímu ošetření na budějovické traumacentrum. „Lokalita dnešního zásahu sice nespadá do oblasti, ve které působí šumavská HS, ale i do takových míst vysíláme naše záchranáře. Je to vše na základě dohody, kterou máme se Zdravotnickou záchrannou službou. Umožníme tak odborný zásah i v místech, do kterých se zdravotníci dostanou jen s obtížemi nebo dokonce vůbec,“ řekl k dnešní akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí