+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Smrt paraglidistky, záchrana druhého z koruny stromu

Beskydy, 2. května 2014 – Nehody dvou paraglidistů si včera odpoledne vyžádaly pomoc záchranářů Horské služby Beskydy, jeden vlétl do koruny stromu, tři hodiny nato žena vypadla z letícího padáku.

Smrt paraglidistky, záchrana druhého z koruny stromu
Ilustrační foto

Druhý případ začal krátce po půl šesté výzvou, že v prostoru Frenštátského Javorníku je zraněná paraglidistka, která při letu vypadla z padáku. Na místo ihned vyrazily dva terénní automobily HS s patřičným záchranářským a zdravotnickým vybavením. V průběhu cesty se pak členové Horské služby spojili s dispečinkem Letecké záchranné služby Ostrava a získali další informace o stavu zraněné. „Pilotka byla v nepřístupném terénu, ale my jsme se k ní dostali a pokračovali v resuscitaci, se kterou začali její kolegové. Další náš záchranář byl poté přibrán na palubu přivolaného vrtulníku a po ohledání místa události byl v podvěsu k nehodě vysazen lékař LZS a náš člen,“ uvedl k nehodě Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Téměř do sedmé hodiny pak pokračovali pokusy obnovit životní funkce, ale i přes maximální úsilí musel lékař konstatovat smrt. Žena byla následně pomocí lanové techniky transportována k vozidlu HS a poté odvezena do Frenštátu pod Radhoštěm, kde byla předána pohřební službě. „Děkujeme LZS Ostrava za vynikající spolupráci při akci a Policii ČR za pomoc,“ dodal náčelník Pavlica.

Tři hodiny před tímto tragickým případem musela Horská služba zachránit jiného paraglidistu v oblasti Malchoru nad obcí Krásná. Zde se při nepodařeném přistání dostal do koruny buku padesátiletý polský pilot. „Naštěstí neutrpěl žádná zranění, ale zůstal viset ve výšce cca 23m. Ve spolupráci s lezeckým družstvem hasičů Moravskoslezského kraje byl pomocí lanové techniky spuštěn na zem a následně transportován do obce Krásná,“ popsal akci Radim Pavlica.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 59vskoslezského kra3, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí