+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana turisty z nepřístupného terénu

Jeseníky, 8. května 2014 – Jedenačtyřicetiletý turista dnes kolem poledne v horní části naučné stezky v údolí Bílé Opavy náhle ucítil silnou bolest na hrudi a nebyl schopen dalšího pohybu.

Záchrana turisty z nepřístupného terénu
Ilustrační foto

Naštěstí jeho problémy ohlásili další turisté, takže muž na místě neležel nijak dlouho. „Ihned jsme k němu vypravili dvoučlennou hlídku s potřebným zdravotnickým vybavením ze stanice Horské služby na Ovčárně. Nicméně vzhledem k udané poloze pacienta jsme předem tušili, že záchrana i transport budou kvůli těžkému terénu obtížné,“ uvedl k začátku záchranné akce Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Ukázalo se, že předpoklad byl správný. Muž ležel na takřka nepřístupném místě. Záchranáři se k němu sice dostali a mohli zahájit ošetření, jakýkoliv transport běžnou technikou byl ovšem vyloučený. Členové HS proto posléze použili tzv. rakouský vozík, což jsou pevná nosítka s podpůrným transportním kolečkem. Na nich poté převezli muže na nedaleké místo, na kterém se podařilo přistát vrtulníku Letecké záchranné služby z Ostravy. Jeho posádka si pacienta převzala a dopravila jej k dalšímu odbornému ošetření. „Apeluji na všechny návštěvníky Jeseníků, aby plánovali túry s ohledem na své fyzické schopnosti a zdravotní stav. Všichni by zkrátka měli dodržovat zásady bezpečného chování při pohybu v horském terénu,“ důrazně varoval náčelník Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí