+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pád horolezce v Tiských stěnách

Krušné hory, 10. května 2014 – Pětadvacetiletý horolezec z Německa dnes odpoledne nedbal pravidel lezení na pískovci, uklouzl na mokré skále a zřítil se v lokalitě Ostrov - Himmelreich z asi osmi metrů.

Pád horolezce v Tiských stěnách
Ilustrační foto

Jeho kamarádka ihned zavolala dispečink linky 155 a zdravotničtí záchranáři požádali přibližně ve 13:45 o spolupráci i členy Horské služby ze stanice v Tisé. „Vyrazili jsme po chodníku, který vede horolezeckou částí Tiských stěn asi půl kilometru k místu nehody. Přesto, že jsme vyběhli s naším vybavením co nejrychleji, u zraněného už byl lékař a záchranář Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem,“ uvedl k rychlému zásahu Tomáš Plíva, zasahující člen HS Krušné hory s tím, že oba tam byli vysazení slaněním z vrtulníku. Během krátké doby byl pak těžce zraněný horolezec stabilizovaný a záchranáři mu nasadili krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace. Pak pacienta na nosítkách přenesli několik metrů na místo, kde si jej vyzvedl vrtulník a v podvěsu jej dopravil na místo, kde mohl bez problémů přistát. Mezitím členové HS dojeli s kamarádkou zraněného horolezce pro doklady a na místo přistání je letcům doručili. Posádka vrtulníku pak mladého muže naložila a transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí. „Německý horolezec porušil jednoznačně zásady bezpečného lezení. V době, kdy se vydal na skálu, bylo asi pět hodin po pořádném dešti a pravidla jsou v takovém případě jednoznačná – na pískovcovou skálu nikdy dřív, jak 24 hodin po posledním dešti,“ komentoval úraz náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že všichni lezci by měli bezpodmínečně plánovat výstupy s ohledem na tato pravidla, jinak může dojít k ohrožení nejen zdraví, ale i života.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

20140510_140122.jpg

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí