Další pád horolezce v Tisé

Krušné hory, 11. května 2014 – Pětatřicetiletý horolezec dnes krátce před polednem udělal v podstatě identickou chybu, jako včerejší Němec - nedbal pravidel lezení na pískovci, uklouzl na mokré skále a zřítil se.

Další pád horolezce v Tisé

I v tomto případě jeho lezečtí kolegové zavolali dispečink linky 155 a zdravotničtí záchranáři poté požádali o spolupráci i členy Horské služby ze stanice v Tisé. „Spadl podle našich informací asi šest metrů ze stěny jedné z věží pod silnicí. Vyjeli jsme k němu ve třech a na místě zjistili, že upadl na záda a zřejmě utrpěl poranění v oblasti hrudní páteře,“ uvedl k dnešnímu výjezdu Tomáš Plíva, zasahující člen HS Krušné hory s tím, že horolezec byl ovšem při vědomí a se záchranáři komunikoval. Členové HS je po základním ošetření zafixovali do vakuové matrace a předali lékaři Letecké záchranné služby. Vrtulník LZS pak mladíka v podvěsu, stejně jako včera, dopravil na místo, kde mohl přistát. Tam jej pak horští záchranáři pomohli naložit a zraněný dál putoval letecky k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí nad Labem. „Opět došlo k jasnému porušení pravidel bezpečného lezení na pískovci. I dnes bylo po dešti, skála byla mokrá a v takovém případě se může spíše smeknout, drolit či ulomit,“ řekl k dnešnímu úrazu náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že pravidlo je jasné – 24 hodin po dešti na pískovcovou skálu v žádném případě nelézt. „I když byla tato zásada původně přijata kvůli ochraně povrchu pískovcových skal, zároveň chrání životy a zdraví samotných horolezců,“ připomněl náčelník Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

20140511_120739.jpg20140511_120743.jpg20140511_120748.jpg20140511_123828.jpg