+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Letečtí záchranáři HS cvičí s armádou

Šumava, 13. května 2014 – Na vojenském letišti v Plzni – Líních dnes cvičí letečtí záchranáři Horské služby společně s posádkami vrtulníků Letecké a pátrací služby Armády České republiky.

Letečtí záchranáři HS cvičí s armádou
Ilustrační foto

V Líních se dnes sešli členové HS z oblastí Šumavy, Krušných hor a Jizerských hor, aby společně s vojáky procvičili spolupráci při záchraně osob z nepřístupného horského terénu pomocí palubního jeřábu a lanového podvěsu. „Původně jsme dnes měli cvičit na Šumavě v lokalitách Špičák a Hojsova Stráž. Ta místa jsme vybrali z důvodu minimálního rušení hlukem, ale vzhledem k nepřízni počasí a nevhodným letovým podmínkám jsme se přesunuli sem,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Výcvik začal v 10:00 a bude, pokud to počasí dovolí, pokračovat až do 16:00.

Po předletové přípravě bude následovat praktický výcvik, který zahrnuje několik technik záchrany ve spolupráci s vrtulníkem. „Jak posádky, tak naši členové musejí natrénovat záchranu osoby z těžko dostupného terénu a následně převoz zraněného pod letícím vrtulníkem,“ řekl náčelník Janďura. Dnešní trénink tak navazuje na každoroční kurs leteckých záchranářů HS. Ten je určen jen profesionálním členům HS, i zde je ovšem výběr zájemců zúžen na tzv. cvičitele. To znamená, že zaměstnanec Horské služby musí být zároveň absolventem letní i náročnější zimní školy HSČR a musí mít dva roky praxe profesionálního záchranáře. Pokud pak splní kritéria leteckého výcviku, může zachraňovat lidské životy tímto náročným způsobem.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí