+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněný muž na elektrokole

Šumava, 22. května 2014 – Čtyřiasedmdesátiletý cykloturista z Německa se dnes dopoledne těžce zranil při jízdě na svém elektrokole na právě opravované silnici mezi Botovými Ladami a Kvildou.

Těžce zraněný muž na elektrokole
Ilustrační foto

V místě nehody stavaři frézují asfaltový povrch, a proto jsou místy na vozovce značné nerovnosti. Muž jel z kopce a spadl v zatáčce, co bylo ovšem skutečnou příčinou pádu, není jasné a nehodu nyní vyšetřuje Policie ČR. „Nás kontaktoval dispečink jihočeské Zdravotnické záchranné služby s žádostí o spolupráci krátce po čtvrt na dvanáct. Když jsem dojel na místo nehody, zjistil jsem, že muž je v bezvědomí. Vše nasvědčovalo možnému krvácení do mozku,“ popsal okolnosti výjezdu Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranář začal ihned s ošetřením zraněného a po asi pěti minutách dorazila i sanitka s lékařem. Cyklista poté dostal krční límec a byl zafixován do vakuové matrace. Za dalších pět minut na vedlejší louce přistál vrtulník leteckých záchranářů z Českých Budějovic. Ti si pacienta poté převzali a v bezvědomí, ale dýchajícího jej transportovali k dalšímu ošetření do nemocnice.

Vzhledem k tomu, že můžeme být u takové nehody dříve, než zdravotníci, zasahujeme tu a tam i u nehod na šumavských silnicích. Takové případy se ovšem zvláště s cyklistické sezóně množí, a proto všem důrazně doporučuji, aby jezdili se zvýšenou opatrností nejen na obtížných horských cestách, ale i na zdánlivě bezpečných silnicích,“ varoval cyklisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl zároveň nutnost dodržovat Desatero pro jízdu na horském kole, které najdou cyklisté na www.hscr.cz.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí