+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Úspěšná resuscitace seniora

Šumava, 23. května 2014 – Asi sedmdesátiletý muž dnes ráno ztratil vědomí na ubytovně v Železné Rudě, záchranáři Horské služby spolu se zdravotníky mu po delší resuscitaci obnovili srdeční činnost.

Úspěšná resuscitace seniora
Ilustrační foto

Zda byl na vině celkový zdravotní stav muže či hrály roli jiné faktory, není jasné. Jeho spolubydlící ovšem krátce po osmé hodině kontaktovali dispečink Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje s tím, že muž je v bezvědomí. „V 8:20 jsme dostali výzvu s žádostí o pomoc, a když jsme na místo dorazili, u pacienta už byla posádka vozu Rychlé zdravotnické služby. Probíhala resuscitace pomocí nepřímé srdeční masáže, ke které jsme se připojili a nasadili defibrilátor,“ popsal situaci Ladislav Vybíral, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že pán dýchal, ale nereagoval na žádné podněty.

Defibrilátor doporučil po vyhodnocení celkem pět výbojů a po nich se pacientovi srdeční činnost obnovila. Záchranáři mu poté podali kyslík a sledovali činnost srdce až do příjezdu lékařky. Ta po vyšetření pacienta situaci zkonzultovala s dispečinkem ZZS a do Železné Rudy vyrazil vrtulník leteckých záchranářů z Plzně. Pacient byl nato naložen do sanitního vozu, převezen k domu HS na Špičáku, kde mohl přistát vrtulník. Ten muže transportoval k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Jde o další ukázku úspěšné spolupráce složek Integrovaného záchranného systému. Mezi našimi členy, zdravotníky i letci fungovala perfektní souhra, což vedlo k záchraně života,“ komentoval dnešní výjezd Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že tato spolupráce výrazně zrychluje pomoc lidem v nouzi i v situacích, které nejsou primárně určeny pro zásah HS.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí