+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Padesát osob uvízlo na lanové dráze

Beskydy, 8. června 2014 – Záchranu asi padesáti turistů i malých dětí, kteří uvízli na zastavené lanové dráze na Javorovém, musela dnes organizovat mimo dalších záchranných složek i Horská služba.

Padesát osob uvízlo na lanové dráze
Ilustrační foto

Výzva k pomoci se dostala na dispečink HS Beskydy kolem půl druhé po poledni. „Vzhledem k vysokým teplotám, které panují i v horách, hrozila cestujícím dehydratace. Na lanovce spolu s dospělými uvízly i děti, nejmladší z nich bylo jen rok staré,“ uvedl k situaci na Javorovém Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy s tím, že záchranáři se kvůli tomu rozhodli všechny evakuovat pomocí lanové techniky a děti v tomto případě přednostně. Těsně před tím, než záchranáři evakuaci zahájili, se ovšem podařilo zpětným chodem lanovku provizorně rozjet. Všichni cestující tak po více než hodině na pražícím slunci byli staženi do prostoru nástupní stanice. Zároveň s tím také Horská služba musela z vrcholu Javorového transportovat deset turistů. Ti byli u horní stanice lanovky bez tekutin a hrozilo, že kvůli dehydrataci nedokážou z hory dojít vlastními silami. „Jak se ukázalo, tak není dobré podceňovat na horských túrách vybavení tekutinami. V takových klimatických podmínkách, jaké panují v těchto dnech, pak hrozí, že z nedostatku vody budou turisté vysíleni a ohrozí tak zdraví vlastní i svých dětí,“ varoval Radim Pavlica. Dodal, že za Horskou službu Beskydy musí také poděkovat všem složkám Integrovaného záchranného systému, které se na přípravě naštěstí nepotřebné evakuace podílely.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 59vskoslezského kra3, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí