+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zraněnou ženu musel vyprostit vrtulník

Jeseníky, 26. srpna 2014 – Sedmatřicetiletá turistka se včera odpoledne zřítila během výletu kolem vodopádů Bílé Opavy z příkrého srázu, záchranáři Horské služby museli k transportu použít vrtulník.

Zraněnou ženu musel vyprostit vrtulník
Ilustrační foto

Úraz byl dispečinku HS Jeseníky oznámen ve tři čtvrtě na čtyři s tím, že paní si zřejmě zlomila nohu. „Na místě jsme zjistili, že spadla z výšky deseti metrů. Pád byl tak nešťastný, že paní utrpěla zlomeninu levé nohy v kotníku a řadu dalších drobnějších poranění. Nehoda se ovšem stala na velmi nepřístupném místě, takže jsme před sebou měli skutečně náročný transport,“ popsal situaci zraněné turistky Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Dodal, že žena se ovšem začala dostávat do šokového stavu. Tato okolnost a těžký terén v podstatě vylučovaly šetrný transport po zemi. Záchranáři proto požádali o pomoc Leteckou záchrannou službu z Ostravy.

Jakmile vrtulník dorazil nad místo nehody, členové HS ženu pomocí šedesátimetrového podvěsu vyprostili a v záchranné síti pod vrtulníkem přenesli na bezpečné místo, kde mohli přistát. Žena pak byla transportována k dalšímu ošetření do nemocnice. „Turisté v Jeseníkách v poslední době podceňují výbavu, se kterou se vydávají do hor. Paní měla na nohou pouze letní sandály, tedy zcela nevhodnou obuv. V nich se pak sesmekla na cestě, rozbahněné po nynějších vydatných deštích,“ komentoval úraz Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Důrazně doporučil turistům, aby se na túry vybavili s ohledem na náročnost terénu a aktuální klimatické podmínky.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí