+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí

Jeseníky

Čtvrtek v Krkonoších – úraz za úrazem

Krkonoše, 6. února 2015 – Horská služba v Krkonoších zažila včera skutečně perný den. Kromě tragického sesuvu laviny utrpěli návštěvníci hor nebývale vysoký počet vážných poranění.

Čtvrtek v Krkonoších – úraz za úrazem
Ilustrační foto

Právě v době, kdy patnáct záchranářů v Malé Studniční jámě zasahovalo u lavinou zasypaných skialpinistů, v dalších lokalitách Krkonoš přibývalo těžce zraněných. „Mezi půl jedenáctou dopoledne a půl druhou po obědě naši členové kromě celé řady běžných lyžařských nehod vyjeli k několika vážným případům. Mohu říci, že takový den Krkonoše dlouho nepamatují,“ komentoval situaci v nejvyšším pohoří České republiky Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Dodal, že všechny se staly při provozování standardních zimních sportů.

Ve Vítkovicích pětašedesátiletý muž upadl na lyžích tak nešťastně, že přivolaní záchranáři měli po vyšetření podezření na poranění krční a bederní páteře i pánve. V tomto případě zraněnému muži nepomohl ani fakt, že měl na hlavě ochrannou lyžařskou přilbu. Po ošetření jej musel transportovat do nemocnice vrtulník Letecké záchranné služby. Vzápětí ve Špindlerově Mlýně na Svatém Petru rovněž upadla žena ve věku padesát pět let na lyžích. Utrpěla zlomeninu bederního obratle a stydké kosti. Zraněnou do nemocnice převezl sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci.

„Jen o kousek dál, v prostorách sáňkařské dráhy ve Špindlerově Mlýně, se těžce zranila patnáctiletá sáňkařka z Německa. Po pádu v plné rychlosti si poranila krční páteř a do nemocnice ji odvezla sanitka Rychlé lékařské pomoci,“ připomněl další zásah Horské služby náčelník Klepš s tím, že na druhé straně Krkonoš nebyla situace o nic lepší. Třiapadesátiletý muž v Harrachově si po srážce na lyžích zlomil lopatku. Na malém skokanském můstku v této obci pak patnáctiletá dívka při skoku na lyžích utrpěla frakturu stehenní kosti.

„Vzhledem k počasí a sněhové pokrývce návštěvnost Krkonoš a jejich sportovních areálů stoupá. Upozorňuji proto návštěvníky hor, že během víkendu očekáváme prudký nárůst počtu lidí na všech sjezdových tratích. Na místě je proto bezvýhradné dodržování všech zásad bezpečnosti,“ důrazně varoval Adolf Klepš. Podle něj je především důležitá ohleduplnost k ostatním lyžařům a nepřeceňování vlastních schopností během jízdy či při výběru obtížnosti tratě. Připomněl také Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích, který lze najít na webových stránkách Horské služby www.horskasluzba.cz.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí