+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana zbloudilých turistů

Šumava, 21. února 2015 – Tři turisté, kteří se včera vypravili z Kvildy do německého střediska Finsterau, se odpoledne během zpáteční cesty ztratili na hranicích.

Záchrana zbloudilých turistů
Ilustrační foto

Přesto, že právě turistické trasy mezi Finsterau a Kvildou jsou dobře značené, turistům se podařilo sejít z cesty. „Dispečer Horské služby nás kontaktoval ve čtvrt na šest s tím, že se pohybují v oblasti Luzného. Na naši žádost se s nimi opět spojil a ti mu upřesnili pomocí hraničních kamenů polohu. Měli být přímo u kamenu 2/9,“ uvedl Miroslav Cinágr, jeden ze zasahujících členů Horské služby Šumava. Dodal, že záchranáři věděli, kde přesně se zmíněné značení nachází. Ihned proto kontaktoval kolegy Tischlera a MUDr. Křiváčka, kteří měřili sníh nedaleko Malé Mokrůvky, tedy blízko místa, kde by měli ztracení turisté být. Sám pak vyjel ze stanice Zadov.

„Oba kolegové byli od turistů vzdáleni nějakých deset minut a tak k nim rychle dorazili. Ihned mne o jejich nalezení informovali a zjistili, že jeden z turistů je vyčerpán a začíná být podchlazen,“ popsal zásah Miroslav Cinágr. Podchlazeného muže umístili záchranáři do izotermické fólie a dali mu ze svých zásob teplý čaj a jídlo. Ostatním pak půjčili části svého svrchního oblečení. Lékař zůstal na místě a sledoval stav pacienta, druhý z členů HS se vrátil k jejich sněžnému skútru, kterým dojel nepřístupným terénem zpět. Naložil podchlazeného muže a převezl jej k připraveným saním, přeložil ho a transportoval do Kvildy. Tam další záchranář odvezl i lékaře HS a zbývající dva turisty.

„Návštěvníci našich hor se domnívají, že Šumava je mírná. V takových klimatických podmínkách, jaké nyní panují, ovšem může při zbloudění dojít k rychlému vyčerpání a podchlazení,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Doplnil, že všichni turisté, ať už pěší či na běžkách, by měli plánovat trasy túr s ohledem na své schopnosti a v žádném případě by neměli scházet ze značených cest.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí