+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

V Krkonoších trénují lavinoví psi

Krkonoše, 20. března 2015 – Na Richtrových boudách v Krkonoších probíhá v těchto dnech lavinový kurz, zaměřený na výcvik psů horských záchranářů pro vyhledávání v lavinách.

V Krkonoších trénují lavinoví psi
Ilustrační foto

Cvičení probíhají v oblasti Modrého dolu a okolí Výrovky. Připravili jsme v terénu několik stanovišť s různými úkoly a psi i psovodi si zde zdokonalují své dovednosti. Musejí být perfektně připraveni okamžitě zasáhnout v případě lavinové nehody nebo pátrací akce,“ uvedl Pavel Cingr, lavinový specialista a člen Horské služby Krkonoše. Dodal, že kurzu se kromě psovodů účastní i specialisté Horské služby, tzv. lavinoví preventisté, kteří kromě toho, že spolupracují jako figuranti, provádějí lavinová měření a na místě řeší další otázky v problematice lavin.

Cvičení pořádá Horská služba pravidelně každý rok a letos se koná od úterý 16. března do pátku 20. března 2015. Během kurzu si členové HS kromě výcviku psů zopakují metodiku lavinové problematiky a zásahů. Psovodi se psy cvičí vyhledávání osob na předem připravených lokalitách, poslušnost a pohyb v lavinovém terénu. Preventisté pak společně s nimi trénují práci s  lavinovými vyhledávači, provádějí rozbor lavinových zásahů, analyzují poplachové plány pro lavinové nehody a kontrolují záchranářský materiál. „Tentokrát se kurzu účastní jedenadvacet psovodů z horských služeb a záchranných organizací České republiky, Slovenska, Polska a Ukrajiny“ řekl k letošnímu výcviku Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR.

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Fotogalerie:

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí