+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana lyžaře s vážnou zlomeninou

Orlické hory, 24. března 2015 – Třiačtyřicetiletý lyžař vylétl dnes dopoledne během jízdy ze sjezdové trati na Bukové hoře u Čenkovic, narazil do stromu a těžce se zranil.

Záchrana lyžaře s vážnou zlomeninou
Ilustrační foto

„My jsme dostali hlášení o nehodě kolem tři čtvrtě na deset s tím, že muž je při vědomí, ale zřejmě má něco s nohou. Ihned jsme na místo vyrazili ve dvou s potřebným zdravotnickým vybavením a tam zjistili, že lyžař si zřejmě při nárazu zlomil komplikovaně dolní končetinu,“ popsal dopolední výjezd Luděk Abrahám, zasahující člen Horské služby Orlické hory s tím, že pacient měl už v době příjezdu záchranářů nohu silně podlitou krví.

Členové HS tedy muže ošetřili a jeden z nich poté k němu dovezl i lékaře Zdravotnické záchranné služby. Po konzultacích s dispečinkem ZZS požádali o pomoc vzhledem k závažnosti poranění i vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Pacienta pak zafixovali a po šetrném transportu předali posádce LZS, která zraněného lyžaře převezla k dalšímu ošetření do nemocnice.

„Na našich sjezdových tratích už je v podstatě jen technický sníh. Ten pak ještě během dne povolí a jízda na takovém podkladu musí být opatrná. Na místě je proto naprosté dodržování všech zásad bezpečnosti,“ důrazně varoval návštěvníky hor Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory. Připomněl opět, že zima ještě nekončí a proto by se všichni lyžaři měli řídit Desaterem FIS, které si mohou přečíst na stránkách www.horskasluzba.cz.

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí