+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba Šumava zasahovala v Bavorsku

Šumava, 29. července 2015 – Nucenou evakuaci osob ze sedačkové lanové dráhy na německém vrchu Silberberg řešily včera kromě Bergwacht Bayern i dva týmy Horské služby Šumava.

Horská služba Šumava zasahovala v Bavorsku
Ilustrační foto

„Každoročně nacvičujeme podobný zásah s bavorskými kolegy, někdy u nich, jindy na naší straně. Toto ale byla první společná ostrá akce a povedla se doslova na jedničku, takže můžeme říct – ano, cvičení byla potřebná a vidíme, že jak my, tak naši kolegové, máme zcela společné postupy,“ komentoval okolnosti výjezdu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Uvedl, že na počátku byl telefonát bavorských policistů prostřednictvím společného operačního střediska Policie ČR a SRN ve Schwandorfu. Podle informací německé strany je nutné co nejdříve evakuovat 34 osob z porouchané lanovky v obci Bodenmais.

„Vyslali jsme dva týmy, vybavené potřebným zdravotnickým materiálem pro případ komplikací, a především lanovou technikou. V podobných případech musíme s její pomocí postupně spouštět jednoho uvízlého turistu po druhém,“ popsal způsob evakuace Ladislav Vybíral, jeden ze zasahujících členů Horské služby Šumava. Záchranáři se k lanové dráze na vrch Silberberg dostali kolem půl páté a pod vedením bavorských kolegů pomohli s evakuací návštěvníků hor, kteří na sedačkách už strávili víc než hodinu. Zároveň jim v akci asistoval i vrtulník police SRN. Během další hodiny tak byli všichni uvízlí turisté z lanovky zachráněni a v pořádku dopraveni k dolní stanici.

„My v takovém případě do protokolu uvádíme, že nikdo z nás nebyl při akci zraněn a žádná technika poškozena. V tomto případě ale musíme vyzdvihnout účast Bergwacht Bayern, německých hasičů, policistů i zdravotníků,“ řekl náčelník Janďura. Doplnil, že právě taková akce, v níž jsou bez problémů a přesně koordinovány různé záchranné složky z několika států, ukazuje, jak efektivní je dnes práce horských služeb nejen v našich pohořích. „Vidíme, že hranice skutečně padly a návštěvník hor v nouzi může počítat s účinnou pomocí a nemusí to být zrovna záchranáři toho státu, ve kterém k nehodě došlo,“ dodal Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí