+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

SKIALPEM TO ZAČALO – první díl skialpinistického seriálu poběží již tuto sobotu

Praha, 10.11.2015 – První díl výjimečného projektu, který je věnován stále populárnějšímu skialpinismu, začíná již tuto sobotu od 13 hodin na ČT Sport. 

SKIALPEM TO ZAČALO – první díl skialpinistického seriálu poběží již tuto sobotu
Fotografie z natáčení seriálu
  • Premiérový díl čtyřdílného sportovního seriálu na ČT Sport
  • Osvěta jednoho z nejstarších způsobů lyžování v moderním pojetí, tentokrát z Krkonoš
  • Zaměřeno na bezpečný pohyb po horách a pomoc v lavině
  • V dalších dílech se představí Tyrolsko, Jižní Tyrolsko a SunnmøreAlps

Premiérový díl bude jako jediný zachycovat české hory, hlavní protagonisté Jiří Hölzel a Alena Zárybnická se v něm vydají do Pece pod Sněžkou a dalších krkonošských lokalit. Tematicky se zaměří na bezpečnost na horách.

Historie skialpinismu v českých zemích je vlastně tak stará jako historie samotného lyžování. O dávných lyžnících, mimořádných dovednostech pionýrů lyžování i prvních hvězdách lyžařského nebe promluví v úvodu tohoto dílu krkonošský historik Pavel Klimeš.

„Při skialpovém lyžování dokážeme na jedněch lyžích stoupat na vrcholy hor pomocí takzvaných tuleních pásů i sjíždět volně z kopce jako v klasickém sjezdu. Skialpinismus pak dělíme na rekreační, závodní a extrémní, tedy skimountaineering,“ vysvětluje horský vůdce UIAGM a HUDY MountainGuide v jedné osobě Vojtěch Dvořák.

Tento teoretický úvod je poslední předehrou před zahájením putování skialpového týmu po zážitkové krkonošské trase od boudy Pod Sněžkou přes Modrý důl a nejvyšší českou horu Sněžku, zpět do Pece pod Sněžkou.

Základy alpinismu si diváci osvojí již v prvním dílu. Diváci se mohou těšit na expertní předpověď počasí Aleny Zárybnické, praktická doporučení na oblečení i vybavení pro skialpinismus, nezbytnou kontrolu funkčnosti lavinových vyhledávačů, instruktáž nasazování stoupacích pásů, výuka práce s vázáním při prudkém stoupání a mnoho dalších témat.

„Věřím, že si hned první díl najde své fanoušky nejen během televizního vysílání, ale případně i později na portálu www.i-vysilani.cz. Dělali jsme všechno proto, abychom přenesli naše skialpové zážitky z nejkrásnějších českých hor skrz televizní obrazovku a každého z Vás tak navnadili, aby se vydal na kopce taky. Snad se nám to podařilo,“ komentovala Alena Zárybnická.

Ke skialpinismu se kromě jedinečných lyžařských zážitků váže také respekt k horám, o čemž se skialpinisté přesvědčí právě ve zmíněném Modrém dole. „Podobně velká lavina zde podle záznamů spadla někdy před sto lety,“ říká Pavel Cingr z Horské služby na místě, které výrazně poznamenal přírodní živel. Ideální místo, na kterém si mohou protagonisté seriálu vyzkoušet nafukování lavinového batohu a zejména vyhledávání osob pod lavinou lavinovým vyhledavačem, sondou i prostřednictvím lavinového psa.

Ostatně bezpečnost na horách se objeví v tomto prvním díle ještě několikrát. Snad nejpůsobivěji při simulaci záchrany zraněného vrtulníkem Letecké záchranné služby.

„Kluci od Horské předvedli standardně profesionální práci. Všechno klapalo tak, jak mělo – nejen po stránce vlastní simulované záchrany vrtulníkem, vyhledávání v lavině pomocí klasického vyhledávače i lavinového psa, byli skvělými rádci i pomocníky. Mimochodem, rady lékaře HS MUDr. Pavla Břeského by si měl vzít k srdci každý skialpinista. Za všechno, co pro natáčení udělali, obrovské díky!“ dodává Alena Zárybnická.

Vysílací časy na ČT Sport:

Den                                       Čas

14.11.2015                          12:15 hod.

21.11.2015                          12:45 hod.

28.11.2015                          14:30 hod.

5.12.2015                            11.55 hod           

 

Na pořadu se podíleli:

Námět: Alena Zárybnická, Jiří Fidrant

Scénář: Alena Zárybnická, Jiří Hölzel, Karel Jonák

Režie: Karel Jonák

Střih: Tereza Dondová

Kameramani: Petr Klíma, Radomír Dufek, Martin Vrbický, Dušan Mihalečko, Vlasta Toušek

Zvuk: Jiří Batulka, Jan Vlček, Petr Čemák

Grafika: Martin Dušek

Produkce: Jiří Fidrant, Jana Nekvindová, Tomáš Uglaj

Horští vůdci: Karel Kříž, Libor Kožíšek, Vojta Dvořák, Arild Eidset

Vyrobila: North Trappers s.r.o. (norskamoda.cz)

 

Hlavními partnery čtyřdílného skialpinistického seriálu jsou společnosti Norská móda a HUDYsport, dále pak značky Bergans, Devold, Polar, Shock a Contour.

Partnery za jednotlivé lokality jsou Lanová dráha Sněžka, Město Pec pod Sněžkou, region Jižní Tyrolsko (Itálie), region Tyrolsko (Rakousko) a DNT – Norský turistický svaz.

Pomoc s realizací poskytly Horská služba ČR, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, provozovatel letecké záchranné služby - společnost DSA, bouda Pod Sněžkou, historik Pavel Klimeš a Spolek špindlerovských lyžníků.

Každý díl seriálu bude vždy po odvysílané premiéře zveřejněn také na i-vysílání internetových stránek České televize. Oborovým mediálním partnerem seriálu Skialpem to začalo je časopis a portál o lyžování SNOW. Bližší informace k seriálu naleznete na www.skialpemtozacalo.cz nebo na stránkách České televize.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí