Statistika: Strmý nárůst úrazů ve všech horských oblastech

Praha, 1. prosince 2015 – Nejtěžší rok v historii co do počtu úrazů a dalších zásahů má za sebou Horská služba ČR ve všech horských oblastech, kde působí.

Statistika: Strmý nárůst úrazů ve všech horských oblastech

Tato situace se promítla do statistika jak právě skončené letní sezóny, tak minulé zimní. „Ani vcelku teplá a sněhem zrovna neoplývající zima 2014/2015 neodradila milovníky hor. Výsledkem bylo 6.838 zásahů od Šumavy po Beskydy,“ uvedl náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek s tím, že letní sezóna k tomu přidala další necelé dva tisíce zásahů. „Rok Horské služby, tedy období od počátku prosince loňského roku do konce letošního listopadu, tak přinesl ještě nedávno těžko uvěřitelné číslo 8.753 zásahů HS,“ komentoval statistiky náčelník Brožek. „Tento počet zásahů jasně ukazuje na maximální vytíženost Horské služby ČR. Je vidět, že jejich práce je skutečně smysluplná a hlavně nezastupitelná,“řekla k alarmujícím výsledkům práce HS Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj.

Nejčastějším zraněním bylo v daném období poranění kloubu. I u zlomených končetin zaznamenala HS nárůst na skoro dva tisíce případů. U 312 zásahů museli záchranáři řešit bezvědomí a ve 36 případech musel lékař dokonce konstatovat smrt. „Na nehodách se nejvíce podílelo lyžování a snowboarding v zimě. V celkovém počtu 5.268 výjezdů jsme řešili 6.325 nejrůznějších zranění, u řady zásahů jsme museli ošetřit víc lidí nebo mnohočetná poranění. V letním období pak vedla pěší turistika, cyklistika a k tomu dříve neuvěřitelných 109 zranění při jízdě na koloběžce,“ doplnil Jiří Brožek. Ve sto pěti případech pak do hor musel letět pro těžce zraněné i vrtulník. Podle oblasti pak nejvíc zásahů provedla Horská služba v Krkonoších, ale i v ostatních oblastech se počet pohybuje kolem dříve obvykle nedosaženého čísla 1.000 zásahů HS v každém pohoří.

Vzhledem k těmto varujícím číslům Horská služba apeluje na dodržování všech bezpečnostních pravidel pro pohyb v horském terénu. „Například mnoho cyklistů stále podceňuje používání ochranné přilby. To považujeme za nutné nejen v zimě u lyžařů, ale i v letních měsících u všech, kteří se pohybují v náročném terénu na horském kole. Vytvořili jsme proto kromě Desatera rad pro pohyb na sjezdovkách i Desatero rad pro bezpečný pohyb na kole v horském prostředí, které cyklisté najdou na našich webových stránkách,“ řekl Jiří Brožek. Doplnil, že HS klade silný důraz i na prevenci úrazů a účastní se během letní i zimní sezóny mnoha veřejných akcí. Na nich seznamuje návštěvníky hor se základy zdravotnické pomoci a zásadami bezpečné turistiky.

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]