+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Starší muž spadl pod rolbu

Šumava, 18. ledna 2016 – Pětašedesátiletý muž zřejmě uklouzl, když fotografoval jedoucí rolbu na běžecké trase mezi Horskou Kvildou a Filipovou hutí, a spadl pod vozidlo.

Starší muž spadl pod rolbu
Ilustrační foto

Podle našich informací rolbař okamžitě zastavil, zavolal na šumavský dispečink Horské služby a sám začal ihned s první pomocí. „Výzvu k zásahu jsme obdrželi v 11:21 a na místě nehody jsme byli během asi deseti minut. Ihned jsme převzali ošetřování a zjistili, že pán upadl pod zadní část rozjeté rolby, a to hlavou,“ popsal okolnosti zásahu a samotné nehody Miroslav Cinádr, zasahující člen Horské služby Šumava. Zraněný utrpěl mnohočetná tržná poranění obličeje i ostatních částí hlavy, jinak zřejmě další poranění neměl. Podle rolbaře byl ovšem krátce v bezvědomí a pravděpodobně zároveň utrpěl otřes mozku.

„Také ztratil dost krve. Vlivem těchto okolností byl silně neklidný, takže ošetření ran bylo náročné. K nehodě ale dorazili i členové Informační a strážní služby NP Šumava, kteří nám s pacientem pomohli,“ doplnil Miroslav Cinádr. Vzhledem k silnému pokrytí krvácejících ran nemohli záchranáři zraněnému nasadit krční límec. Proto mu hlavu zafixovali až do vakuové matrace a naložili na saně za sněžný skútr. Poté následoval transport na Horskou Kvildu. Sem také dorazili povolaní zdravotníci a též vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní. Jeho posádka si pacienta převzala, stabilizovala a převezla následně do nemocnice k dalšímu ošetření.

„V těchto dnech stále přibývá další sníh a na veřejných komunikacích, běžkařských tratích i sjezdovkách se pohybuje větší počet technických vozidel. Doporučuji proto všem pěším i na lyžích zvýšenou opatrnost,“ varoval návštěvníky pohoří Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že toto varování se samozřejmě netýká jen jmenovaných, ale také automobilistů či rekreantů na terénních čtyřkolkách.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí