Úmrtí staršího běžkaře

Šumava, 24. ledna 2016 – Osamoceného staršího běžkaře dnes odpoledne zřejmě postihla náhlá srdeční příhoda na lyžařské trase mezi Zhůří a Horskou Kvildou.

Úmrtí staršího běžkaře
Resuscitace neznámého běžkaře

Zatím není jasné, jak dlouho na běžkařské stezce bezvládně ležel. Krátce před půl druhou jej našli dva lyžaři, kteří jeli po stejné trase a nález okamžitě nahlásili dispečinku Horské služby. „Měli základní znalosti první pomoci, takže sami začali s masáží hrudníku. My jsme okamžitě vyrazili ze Zadova a naši kolegové zároveň ze stanice HS v Kvildě. Oba týmy pak byly na místě během několika minut,“ popsal začátek záchranné akce Jaromír Forst, zasahující člen Horské služby Šumava. Horští záchranáři ihned převzali od turistů resuscitaci pod dohledem lékaře HS. Nasadili defibrilátor a pokračovali v pokusech obnovit muži životní funkce.

Po několika minutách přijel i sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby. „Zdravotníci muže napojili na diagnostické přístroje a dál pokračovali ve spolupráci s námi v resuscitaci. Pak krátce po druhé hodině odpoledne lékař konstatoval smrt,“ doplnil Jaromír Forst s tím, že záchranáři ani netuší totožnost zesnulého běžkaře. Ten u sebe totiž neměl kromě láhve s pitím vůbec nic. Okolnosti úmrtí nyní šetří Policie ČR.

„Důrazně varuji zejména starší turisty, aby se nevydávali na horské túry sami. Stejně tak je důležité, aby plánovali trasy s ohledem na aktuální zdravotní stav a své schopnosti,“ apeloval na běžkaře i pěší turisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

-